/ БГНЕС
На 10 декември 2023 г. президентът Румен Радев ще бъде на работно посещение в Ниш, Република Сърбия, по покана на своя сръбски колега Александър Вучич.
 
От 11.00 часа (българско време) държавният глава ще участва в церемонията по въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS). В събитието ще участват президентът на Република Сърбия Александър Вучич и президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев.
 
По-рано, от 10.00 часа (българско време) държавният глава Румен Радев ще проведе двустранна среща с президента Александър Вучич.
 
В началото на февруари тази година президентите на България и Сърбия поставиха начало на строителните дейности на българска територия по изграждане на интерконектора между двете държави. Междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS) е с обща дължина от 170 км. с трасе от Нови Искър, Република България до Ниш, Република Сърбия, от които 62 км. на българска територия. Газовата връзка е с капацитет за пренос 1,8 млрд. м3 природен газ годишно.
 
Интерконекторът „България-Сърбия“ е важен инструмент за постигане на диверсификация на доставките на природен газ и повишаване на енергийната сигурност в Югоизточна Европа и е определен от Европейската комисия за проект от общ интерес за Европейския съюз.