Президентът Радев: Демократичните свободи се нуждаят от широка подкрепа

Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев / БГНЕС
Румен Радев: Основите на българската демокрация са критично застрашени
99619
Румен Радев: Основите на българската демокрация са критично застрашени
  • Румен Радев: Основите на българската демокрация са критично застрашени
29-години след Прехода основите на българската демокрация са критично застрашени. Това каза президентът Румен Радев обръщение към нацията и Народното събрание в навечерието на емблематичната дата 10 ноември.
 
Преди 29 години от тази дата започна преходът, напомни президентът: "Разни хора влагаха в него различни надежди, но всички очакваха повече свобода и справедливост. Свобода на мисълта и свобода на словото. Многопартийна система и честни избори. Демократична конституция, разделение на властите, върховенство на закона. Тези принципи, макар и трудно, намериха място в българското законодателство. Европейският път спомогна за тяхното налагане".

С до 30% по-висок данък върху старите автомобили от догодина
 
"Свободата на словото е спомен от миналото. Четвъртата власт абдикира от ролята си на коректив. Рухнаха професионалните стандарти в медиите, а с тях и доверието на гражданите в поднасяната информация. Пропагандата задушава плурализма. Свободомислието се наказва. Възродиха се познатите механизми на партията-държава. Демократичните институции атрофират", каза президентът. По думите му решенията се вземат на тъмно, често еднолично.
 
"Лобизмът и корупцията пронизват цялата система на държавно управление и го правят арогантно, без страх от санкция. Законите се пишат все по-често в интерес на бизнес кръгове и лобита, а не на гражданите. Това пролича и с гласуването на новия данък върху старите автомобили, който засяга огромното мнозинство от хората. Уважаеми депутати, българите притежават стари автомобили, не защото са безотговорни към природата, а защото не могат да си позволят нови. Бедността на българите не е грях, за да я облагате с данък", каза държавният глава.

Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за държавната собственост
 

Той добави, че демографският срив и емиграцията са комплексна оценка за моралната и социалната криза в обществото, която, по думите му, не може да бъде скрита зад скромните проценти на растежа. Кризата налага радикално преосмисляне, възвръщане към демократичните принципи и закона и политика, ориентирана към човека, каза още държавният глава в обръщението си към народа.
 
"Преди 29 години демократичните промени започнаха със смяна на върха. Днес демократичните свободи се нуждаят от широка, гражданска подкрепа. Това изисква характер и усилие. Всеки ден, от всеки човек. Загубата на демократичните завоевания връща историческия часовник на България назад. Убеден съм, че заедно няма да го допуснем", каза още Румен Радев.

Румен Радев: Безконтролната власт ражда цинизъм
 
"Българският народ съзнава, че може да сбъдне своя огромен потенциал само в свободна и демократична държава. Корупцията и беззаконието траят толкова, колкото трае общественото търпение и безучастност", каза държавният глава, като добави, че всяка порочна система е исторически обречена. "Вярвам, че заедно ще защитим своите граждански и социални права, ще изведем България на пътя на закона и благоденствието", завърши обръщението си президентът Радев.