Обществените очаквания към новия главен прокурор, да възстанови чувството за справедливост, са огромни. В тази мисия следва той да се ползва с високо обществено доверие, а това изисква легитимност на неговия избор. Настоящият Висш съдебен съвет, след всичко, което натвори, не може да отговори на тези високи обществени очаквания. Нееднократно демонстрира, че е подвластен на политическата конюнктура и е изтъкан от зависимости. Демонстрира го и с последното си решение да издигне само един кандидат на този пост.

Това каза президентът Румен Радев пред журналисти след откриването на Годишната среща на местните власти, организирано от Националното сдружение на общините в Република България.

Народните представители, настоящи и бъдещи, трябва да си дават ясна сметка, че навременното избиране на членовете на тези важни органи, какъвто е и ВСС, не е въпрос на желание и възможности, а е тяхно конституционно задължение. И това трябва да стане възможно най-скоро“, посочи още Радев.

Нека като обеца на ухото виси споменът за „сглобката“, която вместо да изпълнява Конституцията, реши да я променя. Днес ние берем отровните плодове на това посегателство върху нея", каза президентът.

„Със самата процедура, така както я започнаха и смятат да я продължават с един кандидат, кадровиците на съдебната власт гарантират не друго, а излагане на риск на самата процедура. Едно е сигурно - те създадоха напрежение не само в професионалните среди, но и в цялото общество. И по този начин да изложат на риск самата процедура и да нанесат сериозен, пореден удар на тази система, която е изключително важна за българската държавност“, каза още президентът.
Той посочи, че не само обществото, но и партиите ще спечелят, ако поне за няколко дни загърбят темата „кой е по-лош“ и отворят големия дебат, който всички ние чакаме - как се направят така, че ако вземат властта, България да бъде по-сигурна, по-силна, по-успешна и по-богата.
Румен Радев коментира и отношенията между България и Северна Македония. „Преговорите приключиха през юли 2022 година, когато двете страни подписахме двустранния протокол по Договора за добросъседство и сътрудничество. Ако говорим за диалог, той следва да се води между Северна Македония и Европейската комисия. Диалог, на базата на приетата преговорна рамка за РСМ и то с пълно единодушие от всички държави членки, приета и от правителството на Северна Македония. Диалог по условията, които РСМ трябва да изпълни, така че да започнат преговорите за членство в ЕС. България може да помага в този процес", подчерта Румен Радев.