Президентът готов да инициира промени в Конституцията
Президентът готов да инициира промени в Конституцията / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Президентът е на крачка от инициирането на промени в Конституцията. Готовност за такова сериозно действие изрази самият той в предаването „120 минути" по bTV. Росен Плевнелиев уточни, че искане за реформа в основния закон на държавата отправят голяма част от гражданите, затова той трябва да откликне.

„Бих могъл да инициирам промяна в Конституцията, но няма да го направя без дебат и от „днес за утре", както се прави в енергетиката. Трябва да се седне на масата и да се постигне консенсус. Не смятам, че трябва да ставаме президентска република. Казал съм категорично, че не се боря за повече правомощия на президента. Но в системата на правораздаването има какво да се подобри - и в други области също", обясни държавният глава.

Той изтъкна именно „политиката на парче", без дискусии и балансирани решения, като мотив за внасянето на 20-процентната такса „ВЕИ" в Конституционния съд. Плевнелиев подчерта, че не лобира за фирми или частни интереси, а защитава „зеленото" бъдеще на страната.

„Всички участници в енергийния микс трябваше да се поканят на преговори и да се намери общо решение, балансирано. ВЕИ е енергия на бъдещето, трябва да мислим в тази посока. Цената на тока действително е смъкната с 5%, но по административно-команден начин. Не съм против това да се сваля тази цена, това може да стане и с 50%, но чрез инвестиции в енергийна ефективност, като например саниране на сградите. Аз не лобирам, подкрепям бъдещето - зелената енергия. Зеленото не е мафия. Трябва балансиран подход в българската енергетика. От днес за утре определяме някакви такси, под масата - как ще привлечем инвеститори с такива политики? Всяка промяна в закона трябва да е съпроводена с анализ на ефекта, къде беше този анализ", обясни позицията си президентът.

Във връзка с темата за енергетиката той допълни, че „нищо не се е променило от протестите през февруари досега". „ДКЕВР смени за една година шестима председатели - нито е станала по-независима, нито по-деполитизирана. Трябва да се започне от стратегията, която не е „на парче" и не вкарва непрозрачност - трябват честен дебат, цифри, проекти. Служебното правителство се опита да тръгне в тази посока - направиха се гражданските съвети, над 200 договори станаха публични".

В интервюто си пред Светослав Иванов държавният глава категорично отрече да е имал някога офшорни сметки - нито като бизнесмен, нито като министър, нито като президент. Плевнелиев обясни, че финансите му са публични, на сайта на Сметна палата: „Имам лични отношения не само с Иво Прокопиев, но и с много други български бизнесмени, работили за това България да се промени. Аз познавам буквално всеки мениджър в страната - от 1998 г., когато се върнах тук".

Държавният глава определи като „загадка" драстичното увеличение в бюджета за подслушване. „Учуден съм и от опорните точки, МВР е деполитизирана институция, оттам не може да излизат опорни точки", каза още Росен Плевнелиев.