Президентите на страните-членки поздравяват европейците и призовават за участие в дебата за бъдещето на Европа
"Нуждаем се от силен и ефективен Европейски съюз, който да бъде световен лидер в прехода към устойчиво развитие, неутрално по отношение на климата и подкрепено дигитално".

Това заявяват в съвместно обръщение към гражданите на ЕС президентите на 21 държави-членки на съюза, сред които и българският държавен глава Румен Радев.

Борисов: По 19 млн. на ден струваше това шоу в парламента - добре е, че го закриха

Те поздравяват гражданите на ЕС по повод Деня на Европа - 9 май, и ги насърчават да участват в Конференцията за бъдещето на Европа - поредица от дискусии, които ще дадат възможност на хората от цяла Европа да споделят своите идеи и да помогнат за оформянето на общото бъдеще на съюза, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Заедно с българския държавен глава обръщението е подкрепено от президентите на: Словения, Австрия, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Германия, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия.

 В обръщението се посочва, че от създаването си до днес ЕС продължава да е проект за мир и помирение. „Всички основни принципи на европейската интеграция остават изключително актуални и днес: свобода, равенство, зачитане на правата на човека, върховенство на закона и свобода на изразяване, солидарност, демокрация и лоялност между държавите-членки“, заявяват президентите.

ЕК: Някои страни от ЕС ще изпуснат крайния срок през април за възстановителните си планове

Те отбелязват, че европейците са изправени пред многобройни предизвикателства: от справяне с климатичната криза и създаването на зелени икономики, балансирайки същевременно с нарастващата конкуренция между глобалните участници, до стремежа към цифровата трансформация на нашите общества. „Ще трябва да разработим нови методи и нови решения“, пише в обръщението.

„Въпреки че понякога Европейският съюз може да изглежда затруднен да се справи с многобройните предизвикателства, възникнали през последното десетилетие - от икономическата и финансовата криза до предизвикателствата в работата за справедлива миграционна система и продължаващата пандемия, ние сме наясно че би било много по-трудно за всеки от нас, ако трябва да се справяме самостоятелно“, заявяват президентите.

Те отбелязват, че силата на ЕС се състои в демокрацията и в приобщаването на повече представители на обществото в дискусията, посветена на бъдещето на Европа

ЕС предвижда срок на валидност 1 година на европейския санитарен сертификат

„Конференцията за бъдещето на Европа ще създаде възможност да говорим открито за Европейския съюз и да чуем гражданите, особено младите хора.

Тя създава пространство за диалог, разговори и дискусии за това, което очакваме от ЕС утре и какво можем да допринесем днес“, се посочва в обръщението. 

"Нуждаем се от Европейски съюз, който да олицетворява всички ни, и убеденост, че сме направили всичко възможно за бъдещите поколения. Заедно можем да постигнем това", заявяват президентите от 21-те държави.