/ iStock/Getty Images
По програмата SURE е предоставена подкрепа за между 25 и 30 милиона европейци за между 1,5 и 2,5 милиона компании
Европейската комисия обяви, че е разпределила 13 милиарда евро от Подкрепата за смекчаване на рисковете от безработица при извънредни ситуации (програмата SURE) на шест членове на Европейския съюз, за да им помогне да запазят заетостта, която беше силно засегната от пандемията COVID-19.

Комисията отпусна заеми в размер на 1,0 милиард евро на Чехия, 2,2 милиарда евро в Белгия, 4,06 милиарда евро на Испания, 2,47 милиарда евро на Ирландия, 1,87 евро на Италия и 1,4 милиарда евро на Полша.

Полша и Унгария сезираха Съда на ЕС за механизъм, обвързващ европейски средства

"Кризата е трудна за много работници, които се страхуват за работата си. Средствата по програмата SURE помагат да се защитят работните места и дават възможност на икономиките да се възстановят по-бързо от кризата", коментира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

По-рано този месец комисията изчисли, че SURE е предоставил подкрепа за между 25 и 30 милиона европейци и за между 1,5 и 2,5 милиона компании по време на продължаващата коронавирусна пандемия.

Всички в ЕС ще са имунизирани до септември, обяви еврокомисарят по ваксините

"Програмата SURE успешно подкрепи десетки милиони хора и фирми в целия ЕС, защитавайки ги от риска от безработица и опазвайки средствата за препитание. Докато вървим към възстановяването, ще продължим с мерки в подкрепа на възстановяването на трудовия пазар и ще предоставим активна подкрепа за работниците", заяви преди около седмица европейският комисар по търговията Валдис Домбровскис.

Още през ноември ЕК емитира съвместни европейски облигации на стойност 8,5 милиарда евро за програмата SURE, за да помогне на държави членки на ЕС да подкрепят работните места, засегнати от пандемията.
БНР