Анкета показа настройките към политиката на ЕС през последната година
Анкета показа настройките към политиката на ЕС през последната година / IStock
Въпреки всички провали през последната година, доверието в Европейския съюз се е увеличило в същия период, но мнозинството от гражданите искат съществени реформи в блока. Две трети от жителите на Съюза са оптимистични относно бъдещето му, като дори се регистрира увеличение на този показател с 5% в сравнение с юни 2019-та година, пише европейската редакция на Politico, като се позовава на анкета, изготвена по поръчка на Европейския парламент.



Тази цифра варира сред страните, но повече от половината от анкетираните във всяка държава-членка изразяват оптимизъм, вариращ от 89 процента в Ирландия до 52 процента във Франция.

Същевременно, само 39% казват, че нещата в ЕС вървят в правилната посока, от 77 процента в Ирландия до 23 процента във Франция, това представлява 7% увеличение от октомври 2019 година.

Проучването също така установи широко разпространено желание за реформа.

Малко над една четвърт от анкетираните (27 процента) заявиха, че са привърженици на ЕС такъв, какъвто е, докато 44 процента изразиха подкрепа за ЕС, „но не в този вид, в който е в момента“. Около една пета (22 процента) изразяват скептицизъм към ЕС, но заявяват, че може да променят мнението си, ако бъде въведена „радикална реформа“. Само 5 процента отговарят, че са напълно против идеята за ЕС.

Междувременно преобладаващото мнозинство - 72 процента - вярват, че планът на ЕС за възстановяване след пандемия ще помогне на страната им да се възстанови по-бързо от икономическото въздействие на коронавирусната криза.

Този показател е най-висок в Ирландия и Малта - над 90 процента, и най-нисък във Франция и Финландия с 62 процента във всяка. Въпреки това икономическите перспективи на гражданите за тази година бяха песимистични, като повече от половината (53 процента) смятаха, че ситуацията ще се влоши до края на 2021 година.

Сред най-критичните страни са Финландия (60%), Испания (59%), Гърция (56%), Франция (54%), Чехия (53%), Швеция (51%) и редица други европейски държави.

В същото време делът на европейците, които оценяват положително членството на своите страни в ЕС, достигна рекордно висок процент - 63%. Като цяло 72% от анкетираните казват, че страната им се е възползвала от членството в ЕС.
Анкетата е проведена от 20 ноември до 21 декември 2020 г. В нея са участвали 27,2 хиляди души на възраст над 15 години от 27 държави-членки на ЕС.


Тя обхваща между 500 и 1600 души във всяка държава от ЕС. 

Източник: „Фокус“