Превозвачи: Турските шофьори да плащат, за да влизат в България
Превозвачи: Турските шофьори да плащат, за да влизат в България / cнимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Исканията на превозвачите подкрепиха и транспортните синдикати към КНСБ и КТ „Подкрепа” и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Заедно те настояват правителството да предприеме спешни мерки за намаляване на кризата на автомобилния пазар.

Товарните автомобилни фирми от трети срани, основно от Турция, да плащат входни такси и така да се намалят винетките за българските превозвачи, като компенсация срещу скъпия дизел, поиска председателят Конфедерацията на сдруженията в автомобилния транспорт.

По думите на председателя на Конфедерацията на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски ежедневно през България преминават около 1500 турски камиона и плащат едва по 6 евро на границата. От друга страна, българските превозвачи са задължени от турските власти да плащат сериозни суми при влизането на камионите в Турция.

От Конфедерацията, които организираха протеста на Околовръстния път, настояват събраните пари от подобна такса да позволи техните разходи да бъдат намалени. Те са категорични, че не могат да се компенсират сами като оскъпят услугата си, тъй като нелегалните фирми в автомобилния бранш ще подбият цените им.

В момента над 42 процента от превозвачите у нас са нелегални и не плащат данъци, за това могат да си позволят да превозват товари на много по-ниски цени от нашите, допълни Столарски. По думите му никой в бранша не знае колко е средната работна заплата на шофьорите в сивия сектор. Едно от исканията на протестиращите превозвачи е правителството да ликвидира нелегалните компании в транспортния бизнес.