Премахват голяма част от секретността на СРС-тата
Премахват голяма част от секретността на СРС-тата / снимкa: Sofia Photo Agency

Политическите сили, МВР и главният прокурор постигнаха съгласие да се премахне голяма част от секретността на специалните разузнавателни средства и да се засили механизмът срещу злоупотребите в тях. Това обяви председателят на подкомисията за контрол на СРС-тата в Народното събрание Веселин Методиев след среща с главния прокурор Борис Велчев.

Веселин Методиев обяви, че процентът на ефективността на приложението на СРС-тата в съда ще се обсъжда с председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев, който е поканен на заседание на комисията. По данни на Груев 17% СРС-тата се прилагат като доказателства в съда.

Главният прокурор Борис Велчев заяви, че СРС-тата се използват и за предотвратяване на престъпления. Ако едно престъпление е предотвратено чрез СРС-та, а лицето, което го е подготвило да го извърши, е било предупредено и профилактирано и не се е стигнало до извършване на престъплението, това също е съществен резултат от СРС-тата. Договорили са се с комисията прокуратурата да даде до април данните за всички дела, по които е използвано СРС. Ще се конкретизира както бройката на използваните СРС-та, така и броят на лицата, тъй като понякога срещу едно и също лице се използва повече от едно СРС, което създава впечатление, че е много голям броят на подслушваните лица. Ще се направи и статистика колко СРС-та са използвани по прекратени дела.

Главният прокурор призна, че има случаи и на провалени разследвания и СРС-та поради изтичане на информация. 99,3% от направените от прокуратурата искания за СРС-та са одобрени от съда като основателни. Прокуратурата е предложила промени в закона за СРС-тата за усъвършенстване на механизма на контрол да не се допускат злоупотреби със СРС-та, да не се злоупотребява с материалите и данните, които не обслужват наказателни процеси и националната сигурност. Идеята е да се усъвършенстват механизмите на контрол.

Веселин Методиев заяви, че всички политически сили, министърът на вътрешните работи и главният прокурор имат съгласие да променят текстове в закона за СРС, така че да се премахне много голяма част от секретността по тази тема и обществеността да бъде информирана.