Преговаряме със САЩ за противоракетен щит
Преговаряме със САЩ за противоракетен щит / снимка: Sofia Photo Agency,Надя Коцева
Преговаряме със САЩ за противоракетен щит
26013
Преговаряме със САЩ за противоракетен щит
Бойко Борисов
  • Преговаряме със САЩ за противоракетен щит
  • Бойко Борисов

Водят се неформални разговори за участие на България в американската противоракетна отбрана. Това заяви при първата се лекция у нас посланикът на САЩ Джеймс Уорлик. Той допълни, че в момента дискусиите са на много ранен етап, при който САЩ все още не е отправил към България конкретни искания. Уорлик заяви, че в бъдеще предстоят и формални преговори.

По думите на Уорлик има място за България в американската противоракетна отбрана. На въпрос дали в страната ни ще бъдат разположени части от нея, посланикът отговори така:

„На този етап трябва да проведем консултации, да видим какви възможности има. Това ще се случи както на техническо ниво, така и на ниво политика".

По думите на Уорлик ролята на България в противоракетната защита ще бъде определена от интересите на българското правителство.

„Имайки предвид изразения интерес от страна на България към днешна дата и географското й положение, както и сътрудничеството ни до момента, то се надяваме, че дискусиите по противорекетната отбрана ще продължат и ще бъдат ползотворни", каза още посланикът на САЩ.

По време на лекцията Уорлик отрече слуховете за участието на САЩ в операция „Октопод" и допълни:

„Макар и да съм окуражен от много от действията спрямо престъпността и корупцията тук, то хората в България няма да се задоволят с друго освен резултати". 

Премиерът Бойко Борисов заяви, че разговорите за включването на България в американския противоракетен щит предстоят. Като член на НАТО България ще предприеме всички мерки, свързани със сигурността на Европа, увери Борисов и допълни: „Това не е еднозначно мое решение. В две посоки ще чакаме отговори - от едната страна от самата Европейска комисия, тъй като ние сме държава член на ЕС, и второ, това ще бъде решено от българския парламент".