/ ThinkStock/Getty Images
Новата седмица започва със жеги, а жълт код за високи температури е обявен за почти цялата страна, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология.

жълт код
netinfo

Предупреждението изключва единствено областите Добрич, Варна, Бургас и Смолян. В понеделник ще бъде предимно слънчево, след обяд - горещо. Ще духа слаб южен вятър. Над планинските райони, а вечерта и в Северна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места там ще превали и прегърми. Максималните температури ще са между 33 и 38 градуса.

Атмосферното налягане ще се понижава и в края на деня ще е значително по-ниско от средното за месеца. Над планините ще преобладава слънчево време. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен южен, по най-високите върхове - западен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 27 градуса, на 2000 м - около 20 градуса.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но валежи са малко вероятни. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималната температура на въздуха ще е между 27 и 30 градуса. Температурата на морската вода е 23-25 градуса. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.
 

НИМХ-БАН


Жълт код е обявен и за вторник - 25 юли. Предупреждението е в сила за 16 области в България - Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич, Шумен, Разград, Търговище, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив и Кърджали. В тези райони се очакват температури между 35-35 градуса.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg