Предупреждават за очаквани повишения на речните нива
Предупреждават за очаквани повишения на речните нива / БГНЕС, архив

Ще преобладават краткотрайни повишения на речните нива, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), позовавайки се на информация от НИМХ-БАН. Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води.

По данни и прогнози на НИМХ-БАН днес след обяд на много места в Централна и Източна България ще има валежи, гръмотевици и временно усилване на вятъра. Сумарните количества ще са 10-20 л/кв.м, а на отделни места - до 25-27 л/кв.м. Ще има градушки, предупреждават още от МОСВ. В петък и събота се очакват интензивни валежи на повечето места в страната, с количества от 5 до 20 л/кв.м.

В Дунавския басейн, в резултат на прогнозирани валежи, днес се очаква краткотрайно повишение на водните нива във водосборите на реките Тимок, Войнишка, Арчар, Лом, Цибрица, горното течение на р. Огоста, Скът, долното течение на р. Искър и добруджанските реки.

В петък резултат на прогнозирани валежи, се очакват краткотрайни повишения на водните нива в горното течение на р. Янтра над Велико Търново и на притоците й Росица и Лефеджа, както и по добруджанските реки.

В Черноморския басейн от следобедните часове днес, в резултат на валежи, са възможни краткотрайни повишения в горните течения на добруджанските реки, на р. Провадийска и р. Камчия.

На 3 юни, в следствие на валежи, се очакват повишения по южночерноморските реки.
В Източнобеломорския басейн от днес вечерта, в следствие на валежи, се очакват краткотрайни повишения на водните нива, като по-съществени могат да бъдат в горното течение на р. Тунджа над яз. Жребчево, в горното течение на р. Марица и по родопските и старопланински притоци, както и в горното течение на р. Арда.

В Западнобеломорския басейн днес и през следващите 1-2 дни водните нива ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Краткотрайни, незначителни повишения в резултат на валежи, са възможни във водосборите на реките Места и Струма.