Предполага се, че петното по Дунав е мазаут с различна концентрация
Предполага се, че петното по Дунав е мазаут с различна концентрация / netinfo

„Предполага се, че нефтеното петно, което се движи по река Дунав, е мазут с различна концентрация – между 50 и 180 мг./л или 15-30%”, каза в предаването „Дарик кафе” Николай Кенанов от Министерството на околната среда и водите. По думите му, по брега на няколко места е излязъл мазут, който, примесен с почва е опасен и ще има проблеми при унищожаването му.

Досега няма данни за мъртва риба или птица, но превантивно са предупреден всички ВиК-та и кметове да проверяват питейните кладенци. Забранено е напояването и риболова.

По думите на Кенанов, размерът на екологичните последици все още не може да се определи: „Зависи къде на брега ще излязат нефтопродукти, зависи и как ще се движи петното. Цялата маса, която ще излезе на брега и токсична и канцерогенна, следователно много опасна, и тъй като не разполагаме с клетки за опасни отпадъци, ще търсим алтернативни депа, каза още представителят на Екоминистерството. Според него, могат да се използват силажните ями в дворовете на бившите АПК-та и ТКЗС-та, които са бетонирани и имат покриви.