Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / БГНЕС, архив
От 15 юни до 11 септември, в пиковите дни и часове, се предлага да се спира движението на камионите над 12 т по най-натоварените участъци от автомагистралите „Тракия“, „Струма“ и „Марица“. Целта е повишаване безопасността на движение и пропускливостта в дните петък и неделя, когато много хора тръгват на път. Това предвижда проект на заповед за временна организация на движението на моторните превозни средства над 12 тона по участъци от републиканската пътна мрежа.

Съвместната заповед ще бъде на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, директора на ГД „Национална полиция“ в МВР и изпълнителния директор на ИА „Автомобилна администрация“.

Проектът на заповедта е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на АПИ и е изпратена на всички браншови организации на превозвачите за становища.

Предвижда се ограничаване на движението на МПС над 12 тона по следните участъци:

·  АМ „Тракия“ - в петък от 16 до 20 ч. в участъка от София до Пловдив /пътен възел „Пловдив север“, при км 126+281/ за пътуващите към Пловдив, а в неделя от 17 ч. до 21 ч. в отсечката Пловдив - София за пътуващите към столицата;

·  АМ „Струма“ - в петък от 16 ч. до 20 ч. в участъка от пътен възел „Благоевград - Север“ до Симитли за пътуващите към ГКПП „Кулата“, а в неделя от 17 ч. до 21 ч. в участъка от Сандански до Кресна за пътуващите към София;

· АМ „Марица“ - само в неделя от 17 ч. до 21 ч. за пътуващите от Харманли към АМ „Тракия“.

От 15 юни до 11 септември 2022 г. в петък от 16 ч. до 20 ч. и в неделя от 17 ч. до 21 ч. в двете посоки ще се спира движението на МПС над 12 тона по следните три отсечки от републиканската пътна мрежа:

· Път I-1 в участъка след Благоевград до Кресна;
· Път I-5 в участъка от Русе до Бяла;
· Път I-9 в участъка от Варна до Бургас.

Ограничението не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).