Шофьорите без книжка да излязат на пътя. Идеята е на Министерството на транспорта и МВР. Целта е кандидат-водачите да натрупат повече часове зад волана, преди да получат свидетелство за управление. Така, ако предложението се приеме, още на 17 години шофирането ще е разрешено.
 
36-годишната Роза, която в момента кара курсове за шофьорска книжка, казва, че не е закъсняла, а узряла да седне зад волана. Затова и не разбира идеята още на 17 г. всеки, който е минал успешно през курс и е изкарал вътрешни изпити по теория и практика, да може да шофира законно с временна книжка.
 
Автошколи взимат пари за 31 часа обучение, кандидатите карат едва 10

"Целта е да се подготвят по-добре водачите на пътищата", аргументира идеята Дамян Войновски от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" пред NOVA.
 
За непълнолетните шофьори ще има ограничения, уточни той. "Да се движи в определена част на денонощието, при определена скорост, да не може да вози пътници", обясни Войновски.
 
Опресняват безплатно на шофьорите правилата за движение

Кандидат-водачите задължително ще трябва да са и с придружители в колата. "При всички случаи трябва да има изисквания към придружителя", обясни Войновски.
 
За придружителите също ще има изисквания, но какви - тепърва ще се решава. Автоинструкторите обаче са категорични - да учиш е професия. "Придружителят може да е на 70 години. И преди 50 години да е взел книжка, а законът се е изменил оттогава 80 пъти. И той вече не познава знаците", коментира Йонко Иванов от Асоциация на преподавателите по авто-мото подготовка.
 
Кандидат-шофьорите ще се учат да кормуват повече часове

При евентуални произшествия - отговорността ще носят и непълнолетните шофьори, и придружителят им.
 
От произшествията ще зависи дали временната книжка ще стане постоянна. Ако през едногодишния период кандидат-водачът не е имал сериозни произшествия, то на 18 години ще трябва да се яви на изпит. За постоянно свидетелство.
 
Автоинструктори предлагат част от теоретичните часове да се взимат онлайн

Ако пък книжката се изкарва след пълнолетие, шофирането с придружител ще бъде по желателно, а не задължително.
nova.bg