/ ThinkStock/Getty Images
Бензиностанции, складове за горива и цистерни ще бъдат запечатвани за 3 години, ако извършват нелегална продажба на петрол и петролни продукти. Това предвиждат приетите от кабинета промени в Закона за горивата. Праговете за банкова гаранция към петролните търговци отново разединиха големите и малките играчи на пазара, съобщи БНТ.

Край на препродаването на бензиностанции, цистерни или петролни складове от уличени в незаконна търговия с горива фирми.

Независимо, че някой е решил да си прехвърли собствеността, той няма да може да използва този обект за следващите три години за дейността, а именно доставка, складиране и производство на нефт и нефтени продукти. По този начин ще се създаде ефективен контрол", коментира Емил Караниколов, министър на икономиката.

Собствениците на малки бензиностанции постигнаха съгласие с министъра на икономиката (ВИДЕО)

Правителството премахна изискването комбайни и трактори да зареждат само на бензиностанции. Разрешава се в рудниците да се разкриват ведомствени бензиностанции.

"Както се и допуска при мините да има мобилни автомобили, които да правят зареждането от стационарния вътрешен обект в самата галерия. За строителите при определени категории, също се допускат забележете и преместваеми обекти", добави министърът.

Промените в закона отново разединиха малките от големите играчи в бранша.

От петролната и газова асоциация са притеснени, че пада банковата гаранция за търговците на едро от 500 хил. в момента, на едва 10 хил. и се позволява превоз на петролни продукти без фискален документ.

Пореден протест на собствениците на малките бензиностанции

Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация коментира: "Видяхме едни изключително ниски стойности на гаранциите. Те са важни, тъй като в крайна сметка, когато се извършват нарушения по този закони и други закони, свързани с нефтопродукти гаранцията има за цел да обезпечи държавните вземания".

Малките търговци настояват да отпадне изискването от 1 млн. лв. уставен капитал и обезпечение от половин милион.

"Ние, малките и средни фирми в страната, настояваме уствения капитал и обезпечението да бъдат на базата на нетните приходи от продажба на фирмите, тъй като имат различие в оборотите и в реализираните печалби годишно", заяви Петър Петков от Асоциацията на търговците, вносителите и превозвачите на горива.

Министърът на икономиката заяви, че този въпрос те първа предстои да се дискутира.

"10% от 1 млн. е едно, 10% от 1 млрд. е друго. Аз считам, че специално в тази част ще е изключително интересно и за КЗК и за депутатите да чуят маржовете, оборотите, приходите и печалбите в този сектор", каза Караниколов.

Преди да бъде приет в пленарна зала, законът ще мине през обсъждане в парламентарната комисия за борба със сивата икономика.
БНТ