Пожарът в землището на Брягово е локализиран
Пожарът в землището на Брягово е локализиран / снимка: DarikNews.bg
Областният управител на Хасково Ирена Узунова
55607
Областният управител на Хасково Ирена Узунова
Kметът на село Брягово Делчо Митев
  • Областният управител на Хасково Ирена Узунова
  • Kметът на село Брягово Делчо Митев

2100 декара е площта, обхваната от пожара край хасковските села Брягово, Родопи и Любеново. Там горяха сухи треви, храсти и широколистна гора. Огънят е локализиран в землището на Брягово, каза за Дарик областният управител на Хасково Ирена Узунова.

„Ситуацията около пожара вече е овладяна. Няма никаква заплаха, изцяло е локализиран в посока село Брягово. Прокарана е просека към село Родопи, която се наблюдава. Там са пожарникари, горски, има и много техника. Целта е около 15.00 ч., когато е пикът на жегите при нас, ако има ново започване на огнище, появяване на огън, моментално да бъде овладяно. Надеждите ни са, че в късния следобед вече ще можем да кажем, че пожарът е изцяло локализиран и няма да има опасност за хората и населените места", каза Узунова.

Попитана дали имат нужда от помощ при гасенето, областният управител отговори: „От Стара Загора имахме готовност да получим още една тежка верижна, но към настоящия момент тя не е необходима. Справяме се с двете машини, които тази нощ пристигнаха. Дано не се налага да искаме подкрепление".

В късния следобед това потвърди и началникът на областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението” в Хасково комисар Николай Вълчев, но уточни, че на места отделни огнища от време на време започват да пушат, „но бързо ги загасяме”.

Кметът на Брягово Делчо Митев разказа за ситуацията в селото: „Снощи до след 21.00 ч. вятърът го беше обърнал. Положението беше доста критично, защото в един момент вятърът го беше насочил към съседното село Родопи, но после го обърна обратно към селото ни. Наложи се с наличната техника, която имахме ние, хора от селото, пожарна, военни да го локализираме, защото така застрашително беше тръгнал към селото ни снощи. Нямаше паника и мога да благодаря на всички младежи, които се включиха доброволно от самото започване на пожара следобед до кънсо снощи, докато бъде погасен. Хората действаха много разумно и мъдро и се отнесоха с разбиране".

Над 90 горски служители и над 100 пожарникари, военни и доброволци участват в гасенето на пожара, възникнал вчера между хасковските села Брягово и Родопи, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. В потушаването на огъня се използват шест специализирани автомобила за гасене на горски пожари и 20 високопроходими моторни превозни средства.    

Създадена е организация за овладяване на огъня и той се гаси от две страни. В района е съсредоточена пожарна и тежка верижна техника, която прави просеки в гората.

Модулно формирование в състав от 17 военнослужещи от военно формирование 22280-Корен се включи вчера в потушаването на горския пожар между селата Брягово и Родопи, община Хасково, съобщиха от Министерството на отбраната.

На мястото на пожара са изпратени горски служители от Регионални дирекции по горите - Сливен, Стара Загора, Бургас, Пловдив, Кърджали, както и от държавните горски стопанства Хасково, Ивайловград, Свиленград, Тополовград, Мъглиж, Сливен, Стара Загора и Чирпан.

Други новини от Хасково