Пожар горя в сграда с нелегални емигранти в София
Пожар горя в сграда с нелегални емигранти в София / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Пожар горя в сграда с нелегални емигранти в София
68542
Пожар горя в сграда с нелегални емигранти в София
  • Пожар горя в сграда с нелегални емигранти в София

Пожар избухна в 100-годишна сграда в центъра на столицата, в която от над месец нелегално живеят афганистански бежанци. Огънят пламнал минути преди 08:00 ч., а сигналът на тел. 112 подали търговци от Женския пазар, които видели гъстия дим. По първоначална информация пожарът е възникнал от газов котлон. След пристигането си огнеборците извели близо 50 афганистанци, сред които и малки деца. Оказа се, че чужденците са регистрирани в Държавната агенция за бежанците и чакат статут. През това време, обаче, нелегално са обитавали историческата сграда в столицата.

Търговците от Женския пазар разказаха, че преди повече от четири седмици около 100 афганистанци се настанили в старата сграда. Те обясниха, че от години помещенията били окупирани от мъж на име Тасим Халил - български гражданин от турски произход. В един от магазините в сутерена на сградата работи Вержиния Григорова:

„Това е сграда, която е запечатвана от общината поне три-четири пъти, защото няма абсолютно никакви условия за живеене вътре. Няма ток, няма вода, няма нищо. Вътре имаше един, който е с пълномощното от самите собственици, за да пази сградата и между другото е развивал бизнес с тези бежанци. Взимаше им по пет лева. Там имаше малки деца, жени, възрастни хора", каза Григорова.

Старата сграда е собственост на общо 16 души. Един от тях, Ангел Рогачев, потвърди за „Дарик", че Тасим Халил живее от над 15 години нелегално в частната собственост. За известно време той е плащал наем и е стопанисвал сградата, след което обаче е спрял да се издължава и е отказал да напусне: „Седи си тук, настанил се е. От много време е тук, сигурно 15 години", каза Рогачев.

Ангел Рогачев заяви, че многократно той и останалите собственици безуспешно са подавали сигнали в полицията за това, че мъжът живее нелегално в частната им собственост. От СДВР, пък, обясниха, че редовно са проверявали района, включително и въпросната сграда и са били наясно, че там живеят голям брой имигранти в критични условия:

„Вчера десет бутилки газ вкараха вътре, краде ток от тук. Трябва да стане беля, за да може някой да направи нещо", каза още Рогачев.

До този момент чужденците са се отоплявали и с печки на дърва и въглища В крайна сметка според експерти пожарът е възникнал от газов котлон. Оказа се, че това не е първия инцидент с обитателите на сградата. В събота униформените задържат незаконния наемодател Тасим Халил, след извършената проверка обаче мъжът е освободен.

От полицията обясниха за Дарик, че тепърва предстои да изяснят дали Тасим Халил е развивал незаконна търговска дейност в сградата до Женския пазар. Междувременно стана ясно, че след инцидента мъжът е в неизвестност.