/ БГНЕС, архив
Повече хора тази година ще получат подкрепа с хранителни продукти и "топъл обяд" от обществените трапезарии по оперативната програма за подпомагане на най-нуждаещите се , каза социалният министър Бисер Петков по време на заседанието на парламентарната комисия по труда и социалната политика. Той отговаря на актуални въпроси на народни представители.
 
Министърът уточни, че ще бъдат подпомогнати около 400 000 души, докато през миналата година подкрепа са получили около 320 000 хора и семейства.
 
Социалното министерство разшири обхвата на получаващите хранителни пакети като към основната група се добавиха хора с трайни увреждания с определено право на чужда помощ, които имат ниски лични доходи и получават месечната добавка за социална интеграция, семействата с месечните помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане, както и майките или осиновителките, които поради недостатъчен стаж са на месечно подпомагане през първата година на детето.
 
Към допълнителната група правоимащи, които получават закупени, но неразпределени и непотърсени храни, също се добавиха хора с трайни увреждания, които поради нисък доход не са в състояние да посрещат свои жизнени потребности, включително хора и семейства, на които е отказано социално подпомагане или е осигурена само еднократна помощ. Право на безплатен ще имат и семейства на самотноживеещи пенсионери с ниски доходи, като прагът за достъп за тях ще е линията на бедност.
 
В отговор на питането на председателя на социалната комисия Хасан Адемов, министърът каза, че изпълнението на програмата върви нормално, а първото раздаване на хранителни продукти ще е през март, като в момента се сключват договори за нови четири позиции.