Протестиращи се събраха за поредна вечер пред спешното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) във Враца, за да изразят недоволството си от трагичния случай на 43-годишна жена, която изпадна в безпомощно състояние, докато чака да бъде приета, а по-късно почина.

Видеоклип със случващото се с жената в приемната на отделението и пред очите на петгодишния й син бе разпространен в социалните мрежи и предизвика широко обществено възмущение и съчувствие.

Жена почина след 40-минутно чакане пред Спешното отделение във Враца

БТА

Днес протестиращите, макар и по-малобройни от предишната вечер, отново настояха както за оставки на пряко отговарящите за случилото се, така и за разговор с ръководството на МБАЛ-Враца, за да се промени напълно начинът, по който се оказва спешна медицинска помощ и по който се лекуват врачани.

Пред спешното отделение на болницата отново бяха запалени свещи и поставени цветя в памет на починалата Миглена и в подкрепа на близките й.

Протестът беше мълчалив, а протестиращите не пречеха на достъпа на линейките на Центъра за спешна медицинска помощ, докарващи спешни пациенти, до болничното отделение. Въпреки това спешното отделение на МБАЛ-Враца и Центърът за спешна медицинска помощ бяха под засилена полицейска охрана.

Сербезова: Уволнена е служителка на болницата във Враца, но не е достатъчно
 

Мъжът на починалата жена пред Спешното отделение: Умират хора заради липса на лична карта

Вече е ясно и кой ще се грижи за детето на починалата жена - то ще бъде настанено при роднини, посочва NOVA.

„Бабата и дядото на детето по майчина линия дойдоха и подадоха заявление в дирекция "Социално подпомагане" за настаняване на внучето им в тяхното семейство”, увери Незабравка Костова, която е началник в отдел „Закрила на детето”.

На името на бабата на детето вече е открита сметка. За връзката между семейството и дарителите се грижи благотворителна организация. Първите дарения вече са факт - около 1000 лева. Детето ще получи от държавата еднократна помощ от 375 лева и още 750 по Закона за закрила на детето.
БТА