/ iStock/Getty Images
Разпитани са свидетели, иззета е документация и видеозаписи от мястото на трагедията
Окръжна прокуратура - Враца се е самосезирала за случая с починалата жена в спешното отделение на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца.

Деянието е квалифицирано като причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност.

В рамките на вчерашния ден са разпитани свидетели, сред които и близките на починалата. Иззета е медицинската документация по случая от МБАЛ - Враца.

Мъжът на починалата жена пред Спешното отделение: Умират хора заради липса на лична карта

С оглед необходимостта от изготвяне на съдебномедицинска експертиза за установяване причината за смъртта на пострадалата, предстои извършване на ексхумация и аутопсия.
Допълнителните действия по разследването продължават и днес.

В кратки срокове следва да бъдат разпитани нови свидетели, в т.ч. длъжностни лица от структурите, относими към инцидента. Иззетите видеозаписи от спешното отделение на болницата ще се приобщят към доказателствения материал по делото. Изискана е документация за трудови договори и длъжностни характеристики на служители, вкл. вътрешни правилници и задължения на съответните медицински лица в МБАЛ – Враца. Събира се допълнителна медицинска документация, касаеща здравословното състояние на починалата.

Жена почина след 40-минутно чакане пред Спешното отделение във Враца

Предстои детайлен анализ на всички данни, получени от Центъра за спешна медицинска помощ – Враца, както и на приети, регистрирани и отработени повиквания на телефон 112. Очаква се писмена информация от Изпълнителна агенция „Медицински одит“ РЗОК - Враца относно констатираното по случая.

Въз основа на получената информация в хода на досъдебното производство ще се предприемат допълнителни действия от страна на разследващите органи при Окръжен следствен отдел на Окръжна прокуратура – Враца.