Само социално слаби граждани ще получават помощ при бедствия. Според новите правила пари за ремонт на разрушени жилища ще се дават само на семейства, чиито членове живеят с под 300 лева на месец.

Това е записано в проект на наредба на Министерството на финансите.

Близо 4 години след разрушителното земетресение в Пернишко ремонтите на къщите в село Дивотино продължават. 

Прозорците, покривът, стените... щетите в дома на Антон са буквално навсякъде. За да ги възстанови, той разчита на помощ от държавата. Отпускат му 7000 лева, без които признава, че не би могъл да се справи.

"Прозорците не се отварят от земетресението, стъклата са изпочупени и сега трябва нова дограма да се слага", разказва Антон пред Нова телевизия. "Разходите са големи, непосилни са", признава той.

В момента всеки пострадал от природно бедствие може да кандидатства за помощ. С готвените промени обаче критериите се затягат драстично. Право на пари от държавата ще имат само семейства под линията на бедността. Под внимание ще се взима и банковата ви сметка - в нея не трябва да имате спестявания над 500 лв.

"Не може среден доход от сорта на 350-450 или 650 лева да се счита за висок доход и да се отказват такъв тип помощи", коментира Крум Крумов.

Той също вече се е възползвал от държавни пари, за да ремонтира къщата си. Пресмята обаче, че по новите критерии семейството му нямаше да получи нищо.

"Не само ние, никой нямаше да получи. Може би само един или двама души.
Тези промени са направени така, че само хора, които нямат собствено жилище, да могат да получат такива помощи, т.е. които са на държавно жилище и на социални помощи", споделя Крумов.

Застрахователите обясняват, че досега винаги при природни бедствия, пострадалите са чакали помощи от държавата. И това, според застрахователите, обяснява ниския процент на полиците срещу природни стихии. С новите промени обаче от бранша очакват бум на застраховките.

Ако промените бъдат приети, последната дума кой ще има право на помощ и кой не ще бъде в ръцете на Агенцията за социално подпомагане.

Източник: Novanews.bg