Политолог за списъците на посетителите в КТБ: Пълна липса на държавност
Политолог за списъците на посетителите в КТБ: Пълна липса на държавност / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Политолог за списъците на посетителите в КТБ: Пълна липса на държавност
79822
Политолог за списъците на посетителите в КТБ: Пълна липса на държавност
  • Политолог за списъците на посетителите в КТБ: Пълна липса на държавност

Като пълна липса на държавност определи изнесените списъци с посетители на Цветан Василев политологът доц. Анна Кръстева. В ефира на Дарик тя отбеляза, че неказаното в случая е толкова важно, колкото и това, което се изнася по казуса КТБ пред обществото.

Кои политици признаха за срещите при Цветан Василев

Според нея когато държавници ходят на крак при един банкер, това доказва фактът, че не може да се източи такъв процент от БВП на държавата, ако в това не е замесена цялата държава.

Доц. Кръстева не смята, че мажоритарният вот или свиването на броя на депутатите в Народното събрание са панацея за българската политическа система. Според нея гаранцията е само системата на взаимен контрол между институциите, като политическата класа може да се чувства контролирана само от активни, отговорни и критични граждани.

„Пълна липса на държавност – няма как по друг начин да бъде квалифициран този списък, защото когато държавници ходят при едно лице – банкера Василев, на крак, това илюстрира факта, който всички знаехме – че не може да източиш 5-10 на сто от БВП, без в това да е замесена цялата държава. И като казваме цялата държава, виждаме този алианс, виждаме това сътрудничество в корупцията, това съучастничество в грабежа на държавата, което не виждаме в никаква друга позитивна кауза, защото списъците нямат цвят - виждаме хора от всички политически сили”, каза Кръстева.

По думите й е показателно, че ГЕРБ не съществува в този списък, което според нея „също поражда въпроси – как е изваден този списък”. „В анализа на политическия дискурс неказаното е толкова важно, колкото казаното. Пеевски също го няма там. Адвокатът на Цветан Василев каза, че той го е посещавал всеки ден”, напомни политологът.

Според нея това, което е тревожно в България днес е, че думите са заместили намеренията за реформи. „не мога да кажа реформите заместиха реформите, защото реформите не тръгнаха в нито една посока”, допълни тя.