Полицията мести камерите по пътищата, търсят пари за още
Полицията мести камерите по пътищата, търсят пари за още / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Полицията мести камерите по пътищата, търсят пари за още
36678
Полицията мести камерите по пътищата, търсят пари за още
  • Полицията мести камерите по пътищата, търсят пари за още

Полицията започва да мести камерите по пътищата, за да може да бъде осъществяван по ефективен контрол върху водачите, които карат с превишена скорост. Това съобщи пред Дарик началникът на КАТ-Пътна полиция комисар Алекси Стратиев.

В момента камерите, с които КАТ разполага, са 15, а местата, на които могат да бъдат поставени, 30. Решението за преместване ще вземат регионалните дирекции на МВР.

От КАТ имат идея ако бъде създаден фонд, в който да влизат средствата от глобите за превишена скорост, част от тези пари да отидат за закупуване на още камери. Това обаче ще стане факт само, ако новият Закон за движение по пътищата бъде приет от парламента. За момента от полицията са решили проблема с недостатъчния брой камери като ги местят на различни места по пътя.

„Има 30 места, на които може да има камери, а камерите са 15. В момента те са под ръководството на регионалните дирекции, така че по тяхна преценка могат да бъдат местени там, където са инсталирани тези т.нар. кутии, в които се поставят камерите”, обясни Стратиев.

Пред Дарик началникът на КАТ-Пътна полиция коментира още, че за момента няма идея за ново увеличение на глобите освен това заложено в новия закон, който трябва да бъде приет през 2011 г. Според комисар Стратиев освен глобите е важно върху водачите да бъде осъществен пълен контрол на пътя, което може да стане чрез слагането на повече камери.