Централата избирателна комисия (ЦИК) показа хартиените бюлетини и инсталираната демо версия на бюлетината за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 октомври.

Бюлетините са две — за гласуване в страната и за гласуване извън страната, като на втората няма да има преференциален вот. Заместник-председателят на ЦИК Росица Матева отбеляза, че идентични ще бъдат и електронните бюлетини, въведени в машините за гласуване.

Георги Димитров

"Заявлението за гласуване по настоящ адрес се подава до общинската администрация, където е регистриран настоящият адрес. Може и електронно. До 17 септември изтича срокът и на хората с увреждания, които не могат да гласуват в изборно помещение. Те могат да подадат заявление за образуване на подвижна секционна избираема комисия", обясни Матева.

"6631 са кандидатурите в тези избори. Имаше 9 кандидати, регистрирани в 3 района и заличихме регистрацията в последния район. Заличени са регистрациите на 7 кандидати с двойно гражданство", допълни Матева.

По думите ѝ на 10 септември всички машини ще бъдат доставени в областните управи.

Георги Димитров

"Има много сигнали от избиратели, които са подали заявления за гласуване извън страната, с въпроси защо се публикуват трите им имена на страницата на ЦИК и дали това не е нарушение. ЦИК има законово задължение всяко подадено заявление за гласуване извън страната незабавно да се публикува на интернет страницата на ЦИК", разясни Матева.

"На 6 срещу 7 септември приключи срокът за подаване на такива заявления. Много е вероятно комисията още днес да вземе решение относно разкриването на избирателни секции извън страната", допълни говорителят на ЦИК Цветозар Томов. 

Той заяви, че общо са подадени 50 900 заявления за гласуване извън страната.