Изборните секции зад граница този път ще са малко над 740, но се очаква окончателният им брой да бъде оповестен от Централната избирателна комисия, сочи анализът на РГ „Избори“ на МВнР.

Предстои вторият етап на подготовката, а именно назначаването на Секционните избирателни комисии, изпращането на бюлетините и машините зад граница и командироването на представители на държавата в СИК.

МВнР брифинг избори в чужбина
МВнР

"Това е по-сложният и натоварен етап от подготовката на вота зад граница", подчерта постоянният секретар на Министерство на външните работи Иван Кондов.

ЦИК обяви процедура за обществена поръчка за обработката на данните от изборите

Що се отнася до разрешенията за произвеждане на нашите избори в чужбина, все още се очакват разрешенията на Германия, Италия, Канада и Австрия – тези държави дават съгласието си едва след като получат точните адреси, където ще се помещават СИК, но принципно не се очакват проблеми.

“Ние формално имаме разбиране за провеждане на изборите, ще получим по-късно отговор от тези държави, нямаме притеснения”, подчерта той.

Кондов заяви, че в зависимост от избирателната активност ще се види колко души ще бъдат описани като гласуващи. “525 машини ще бъдат изпратени в чужбина, в 290 секции ще се гласува с машини - в по-голямата част ще се гласува с две машини”, съобщи Кондов. Той каза, че това ще са два пъти повече машини в чужбина. Кондов напомни, че след отпадането на закона за извънредно положение хората с изтекли документи няма да могат да гласуват в чужбина.

Подалите заявления за гласуване до 6 септември наши сънародници са 50 865 – за сравнение, на миналите избори са били 56 658. На миналите избори са гласували малко над 230 хиляди души, така че се очаква вписаните „под черта“ в деня на гласуването да са не по-малко от  150 000, уточни заместник-председателят на РГ „Избори“ Калин Анастасов.

Припомнено бе, че на изборите на 2 октомври т.г. няма да може да се гласува с изтекли лични документи.

Над 50 000 заявления за гласуване извън страната за изборите на 2 октомври

Най-много секции се очаква да бъдат разкрити в Европа - в Обединеното кралство и Северна Ирландия - около 120, в Германия – 77, в Испания – 65, в Югоизточна Европа – 217, в Източна и Централна Европа - 15; в Турция – 165; в САЩ – 55.  В Азия, Австралия и Океания ще бъдат разкрити прогнозно 14 секции, в Близкия Изток и Африка – 15,  в Америка – 70. 

Предстои да бъдат изпратени около 700 хил. бюлетини и изборни книжа и да бъдат назначени 4200 души за членове на СИК.

МВнР брифинг избори в чужбина
МВнР

Сред изнесената подробна информация за вота бе отбелязано също, че на изборите през октомври в чужбина се очаква да се гласува с 525 машини в 290 секции, като в по-голямата част от секциите ще има 2 машини. Това е със 100 машини повече от предходните избори през ноември 2021 г.  
МВнР