Употребата на нитазени може да доведе до смърт, показват проучвания. Новият наркотик е по-силен от фентанила и е неуловим от стандартните тестове, съобщи NOVA.

Тази дрога се появява толкова усилено сега, защото хероинът не достига, много по-евтино е от хероина. В историята на разпространението на наркотиците, винаги когато имаме такива кризи в производството на дрогите, се появява заместител”, обясни Павел Павлов, специалист по превенция и терапия на зависимости, Асоциация „Само днес”.

Внимание: Нови видове дизайнерска дрога се появяват в „Зоната на здрача“

Нитазените са разработени от лаборатории на фармацевтична компания, но по някакви причини не достига до пазара.

„Но сега при тези кризи продавачите на дрога си търсят начини как да доставят евтини продукти с много голяма сила и успяват ”, коментира още Павел Павлов. По негови данни деца на 10-12г. вече започват да опитват наркотици.

Те са значително по-силни според данните, които имаме. Действието е като при фентанила и хероина, само че е по-силно поради спецификата си. Лошото е, че самите зависими не знаят какво се случва, защото те се смесват с хероини с фентанил, с кокаин, с амфетамини. Те се смесват”, допълни Павлов.