Тази седмица в Италия почина 14-годишната Лили. Близките й свързват смъртта й с поставената преди време на момичето ваксина против рак на шийката на матката. Погребението на Лили е в четвъртък, 16 юли, в родното й село Самоводене, съобщава Нова телевизия.

Направена е аутопсия от италиански лекари, но екип от френски експерти е взел проби и до 60 дни ще се знае и тяхното заключение за смъртта на детето.

Албена Прокопиева, ръководител на Центъра за обществена подкрепа на „SOS Детски селища" във Велико Търново в последните месеци следи отблизо как се развива здравословното състояние на Лили.

„Отделът за закрила на детето ни помоли да работим с Лили, защото е имала нужда от психологическо консултиране, когато се срещнахме с нея, аз й казах, че съм социален работник и искам просто да говоря с нея. От февруари тази година започнаха срещите ни с това прекрасно същество. Тя дори нямаше инвалидна количка, носеха я на ръце. Бяхме потресени, че никой не беше обяснил на семейството как да се свържат с експертна лекарска комисия и го направихме незабавно. Понякога Лили искаше само да я заведем на фризьор, а понякога просто да погледа улиците във Велико Търново", разказа тя в предаването на „Комбина" по Нова телевизия и добави: „ В болницата са й казали, че причината за това е ваксината, но черно на бяло никой не е искал да го напише".

Момиче почина от автоимунно заболяване след ваксина, здравните власти не виждат връзка

Младото момиче страдаше от Гpaнyлoмaтoзa нa Вeгeнep, а състоянието й се влоши месец след като бе имунизирана с доброволната ваксина срещу рак на матката. До момента обаче здравните власти не са успели да докажат връзка между ваксината и болестта.

През 2013 година Лили Христова се имунизира доброволно срещу рак на маточната шийка. Само месец по-късно състоянието на момичето рязко се влошава. След редица изследвания е установено, че Лили е отключила много тежко автоимунно заболяване, което засяга първо белия дроб, а не след дълго и цялото тяло.

Източник: Novanews.bg