Подготвят клинична пътека за лечение на редки болести
Подготвят клинична пътека за лечение на редки болести / снимка: БГНЕС
Подготвят клинична пътека за лечение на редки болести
70734
Подготвят клинична пътека за лечение на редки болести
  • Подготвят клинична пътека за лечение на редки болести

Прехвърлянето на финансирането на редките болести от Здравната каса към Здравното министерство, както поискаха лекарите, би било крачка назад. В това е убеден председателят на Националния алианс на хората с редки болести Владимир Томов. Той припомни, че от пациентската организация преди 5 години са поискали именно касата да финансира лечението на тези заболявания.

В деня на редките болести заместник-здравният министър проф. Чавдар Славов съобщи, че има идея да се създаде отделна клинична пътека - редки болести. За целта вече е сформирана работна група, която има задачата до лятото да представи проекта.

Към  момента лечението на редки болести се финансира от Здравната касата, но всички заболявания са заложени в различни клинични пътеки, обясниха специалисти. Идеята е лечението им да бъде обединено в една пътека, допълни проф. Славов.

„Първоначалната идея, и тя е основна, е да има отделна клинична пътека „Редки болести”. Има работна група, която трябва да финализира създаването на тази наредба до август тази година. Т.е. финансирането и лечението на редките болести да се извършва от Здравната каса”, обясни проф. Славов.

Заместник-министърът добави още, че най-късно до две години ще стане факт и регистърът на пациентите с редки болести. „Този регистър ще бъде финансиран точно от средствата по норвежкия механизъм”, посочи той.

Десетки пациенти с редки заболявания и родители на болни деца се събраха днес по обяд пред Здравното министерство с балони в ръка, за да отбележат Международния ден на редките болести и да привлекат вниманието на обществото към своите проблеми.