Почина Гого от „Фамилия Тоника”
Почина Гого от „Фамилия Тоника” / снимка: tonika.dir.bg
Почина Гого от „Фамилия Тоника”
69360
Почина Гого от „Фамилия Тоника”
  • Почина Гого от „Фамилия Тоника”

Българската популярна музика загуби един от най-емблематичните си и обичани изпълнители. Тази сутрин в дома си в Айтос почина Георги Найденов-Гого, свързван с групите „Корали", "Тоника", "Домино" и "Фамилия Тоника".

През последните няколко години бургазлията водеше тежка битка срещу коварно заболяване, която изгуби.

Състоянието на 64-годишния музикант се влоши преди година и половина заради погрешно поставена диагноза „латерална миотрофична склероза".

Гого опита лечение в Европа и Китай, но без особен успех. Впоследствие се оказа, че диагнозата е лаймска болест и всъщност певецът е лекуван неправилно.

Затова се наложи по-късно Гого да чисти организма си от тежки метали, които натрупал от продължителното пиене на лекарства.

През цялото време неотлъчно до него бе съпругата му Ева.

Георги Найденов призна за проблемите си през 2010 година, когато изпрати открито писмо с молба за помощ. Отзвукът бе огромен и Гого получи надежда: „Надежда има и очакваме науката, докато ние задържаме болестта, да открие начин за лечение, защото за момента няма такъв", сподели тогава певецът.

По същото време колегите му организираха поредица от благотворителни концерти.

Гого дари голяма част от приходите си за лечението на други свои колеги музиканти.

Един от най-близките му приятели от младежките му години в Бургас Тома Томов описа Гого Найденов като изключителен човек: „Жалко е, че такива хора си отиват толкова рано. Един човек, който още дълги години трябваше да бъде под прожекторите на сцената".

Без Гого Найденов бургаските вечери вече ще бъдат тъжни.

Поклонението пред тленните останки на обичания певец ще бъде в неделя, 12 януари, от 11.00 часа в Ритуалния дом на гробищен парк - Бургас.

Георги Найденов е роден е в Бургас на 6 август 1949 г. Завършва Висш химикотехнологичен институт, но не е работил по специалността си. Занимава се изцяло с музика.

В продължение на три години е част от група "Корали", създала музикалния символ на Бургас "Бургаски вечери". От 1969 г. пее и свири в оркестър "Тоника" към Културния дом на транспортните работници в Бургас.

През 1971 г. Гого и съпругата му Ева, заедно с Анастасия Бинчева и Хари Шерикян (заменен по-късно от Яким Якимов, а след това от покойния Иван Христов - Славея), създават вокалния квартет "Тоника", с който печелят редица награди, сред които са втора награда на фестивала "Тракийска лира" (1972), първа награда на фестивала "Златният Орфей" (1976), първа награда на фестивала "Бургас и морето" (1979) и др. През 1980 г. групата е разформирана.

През 1981 г. Гого, Ева, Иван Христов, Краси и Вили Гюлмезови създават групата "Домино". През 1985 г. групата печели втора награда от конкурса "Кехлибареният славей" в Сопот, Полша, както и наградите на Полското радио и телевизия и на публиката. През 1986 г. "Домино" печели втора награда на "Златния Орфей" и има голям успех на "Шлагерфестивал" в Дрезден, Германия.

През 1994 г. по-голямата част от вокалистите от "Тоника" и "Тоника СВ" създават общата формация "Фамилия Тоника". Групата, освен че възстановява огромната част от хитовете, създавани за "Тоника", "Тоника СВ" и "Домино", изпълнява и десетки нови шлагери.

През 2011 г. Георги Найденов е обявен за почетен гражданин на Бургас за изключителните му постижения в музикалното изкуство, и за приноса му за издигане авторитета на българската култура и на Бургас на национално и международно ниво. (БТА)