Победителите в тазгодишния маратон на София Юсеф Сбаи (Mароко) и Виктория Хапилина (Украйна) са със спрени права заради употреба на забранения синтетичен анабол ЕПО, съобщиха от Athletics Integrity Unit, предава Gong.bg.
 
Любопитно е да се отбележи, че Сбаи, който има и италианско гражданство, спечели и маратона във Варна, който се състоя след софийския, като това му донесе печалба от 15 000 лева. Хапилина спечели в столицата с най-доброто време в историята на състезанието - 2.27.59 часа.

Във връзка с публикуваната от Athletics Integrity Unit (AIU) информация организаторите на Wizz Air София маратон заявяват:

Wizz Air София маратон се гордее с политиката си на нулева толерантност към допинга. Като вече утвърдено състезание от световен ранг с „Бронзов етикет“ в леката атлетика, ние сме активни и безкомпромисни в стриктното спазване на антидопингови инициативи. Нашата подкрепа в „Програмата за феърплей в атлетиката“ е пример за ангажимента ни за чист спорт.

Според изискванията на титлата „Бронзов етикет“ осигуряваме международен допингконтрол и вземането на поне 6 проби от призьорите във всяко издание на състезанието. 

Новината за временно спиране правата на победителите в Wizz Air София маратон 2020 е ясно послание към тези, които възнамеряват да се състезават с измама и нечестни средства.

Заедно с нашите партньори, спонсори и градските власти, ние оставаме силно ангажирани за феърплей и чист от допинг спорт.


Организаторите на маратона ще изчакат крайното решение на Международната атлетическа федерация (World Athletics) преди да пренаредят класирането и наградите на призьорите. 
Gong.bg