По време на протестите МВР и ДАНС подслушвали 300 дни
По време на протестите МВР и ДАНС подслушвали 300 дни / снимка: БГНЕС, архив

„Има много по-скандални случаи, свързани с управлението на МВР". Това посочи пред bTV председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента ген. Атанас Атанасов.

Ден по-рано главният секретар на МВР бе привикан в комисията по случая „Лясковец" от миналата година, при който загина командос, а други трима бяха ранени.

Атанасов обяви, че трагичната история показва много ниската компетентност и голямата самонадеяност на Светлозар Лазаров останалите ръководители на операцията.

„Абсурд е да се използва специализираният отряд. Едно лице (б.р.-Петко Стрелеца), се е барикадирало и ти да хвърлиш отряда срещу него", посочи Атанасов и добави, че „крепостта е трябвало да бъде превзета с хитрост".

„Най-скандалното е, че по време на втората дисциплинарна проверка, разпоредена от служебния министър Иван Бакалов, главният секретар е отказал да се срещне със създадената по случая комисия, като е обяснил, че там, където е трябвало, е дал обяснение", заяви Атанасов и определи поведението на Лазаров като неподчинение, за което се предвижда дисциплинарна отговорност.

„Искал съм оставката на Лазаров, но повече няма какво да се занимавам с този въпрос. След промяната на закона смяната на висшия професионален шеф на полицията ще влезе в правомощията на МС.

Скандален е начинът, по който оперативно са обезпечавани протестите - в продължение на 300 дни е имало подслушване. Става въпрос за широкомащабна операция, в която са били включени МВР, ДАНС и ДАТО. Така че в сравнение с това, случаят Лясковец е дребна работа, макар че за близките на убития и пострадалите е много тежко, продължи Атанасов.

Подслушването на Касим Дал също е било в нарушение. Това е била политическа услуга на ДПС. Заради този сигнал е осигурена комфортна охрана и транспорт на Лютви Местан. Това е явна злоупотреба с власт и трябва да се потърси отговорност за това, каза още Атанасов.