Плевнелиев: Русия не е враг, но е опонент
Плевнелиев: Русия не е враг, но е опонент / Darikradio.bg
Плевнелиев: Русия не е враг, но е опонент
89739
Плевнелиев: Русия не е враг, но е опонент
Плевнелиев: Русия не е враг, но е опонент
Плевнелиев: Русия не е враг, но е опонент
  • Плевнелиев: Русия не е враг, но е опонент
  • Плевнелиев: Русия не е враг, но е опонент
  • Плевнелиев: Русия не е враг, но е опонент

"ЕС трябва да си дава сметка какво се случи с украинската криза. Това, което ме притеснява, е, че в тази криза, от първия й ден, са много малко българските политици, които излязоха и казаха позицията си. Много от българските политици до момента не са казали и дума за това, че една държава окупира територията на друга независима държава и се проведе един незаконен референдум".

Това коментира президентът Росен Плевнелиев пред Дарик.

Росен Плевнелиев: Повече от всякога имаме нужда от единство

"Първо, трябва да сме наясно, че ситуацията с Русия се промени. За съжаление, тя е коренно различна - Русия не е враг, но Русия е опонент. Идеята не е да се води война. Но идеята е, че се виждат усилия за дестабилизиране от Русия към ЕС. И тези усилия за дестабилизиране могат да бъдат видени дори в България", добави той.

Президентът посочи какво трябва да направи ЕС в тази ситуация:

"Ние трябва да сме единни, да покажем характер. Ако не се противопоставим на политиките на великите сили, които разпределят територии, България ще се върне 200 години назад".

Европейският съюз не излезе със стратегически заключения след срещата в Братислава, а отново ги отложи, отчете още Плевнелиев.

ЕК одобри исканата от България допълнителна помощ за справяне с бежанската криза

Според него европейските лидери е трябвало да вземат ключовото за страната ни решение за влизането на България в Шенгенското пространство.

„Искам Европейският съюз да вземе поне една от кризите и да я реши устойчиво", каза още държавният глава.

"Аз се радвам, че България получи тази подкрепа, която все пак е необходима, тъй като ние похарчихме много пари, положихме много усилия и те очевидно бяха възнаградени. Но на мен ми се ще да постигаме големи, стратегически неща. Именно затова членството на България в Шенген трябва да бъде поставено с цялата сила", допълни той.

"В моя живот нещата са се случвали, не защото на всяка цена съм искал така да станат. Моят живот се разви добре, аз спя спокойно с всичко, което съм правил. Никога не съм влизал в каквато и да е интрига. Аз ще продължавам да служа на България - под една или друга форма", каза още Плевнелиев.