Плевнелиев притеснен, че работим срещу репутацията на собствената си държава
Плевнелиев притеснен, че работим срещу репутацията на собствената си държава / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Плевнелиев притеснен, че работим срещу репутацията на собствената си държава
54718
Плевнелиев притеснен, че работим срещу репутацията на собствената си държава
  • Плевнелиев притеснен, че работим срещу репутацията на собствената си държава

Брюксел не може да ни реши проблема с честността на изборите, а и не е честно да изнасяме проблема в Брюксел. Това мнение изрази държавният глава Росен Плевнелиев във връзка с предстоящите парламентарни избори през 2013-а, след като поясни, че утре ще се проведе кръгла маса за изборното законодателство. Президентът увери, че много силно се притеснява от лекия начин, по който работим срещу репутацията на собствената си държава. Според него това се случва, когато ходим навън и обясняваме, че у нас се купуват гласове, че изборите не са демократични и че партиите работят една срещу друга не по правилата.

Всички партии са поканени да сложат идеите си на масата как през 2013 година можем да произведем честни и почтени избори

- президентът Росен Плевнелиев

Как да направим честни, почтени и демократични избори, била темата, върху която Росен Плевнелиев се e фокусирал, в рамките на политическите консултации, които e провеждал. Президентът сподели, че планира през есента и Консултативният съвет за национална сигурност да се занимава с темата за изборното законодателство. „Всички партии са поканени да сложат идеите си на масата как през 2013 година можем да произведем честни и почтени избори", каза той.

По-рано през деня държавният глава участва в конференция за устойчив икономически растеж, организирана от администрацията на президенството и от УНСС. На нея стана ясно, че за възстановяване на инвестициите у нас на нивото им от 2008-а, ще са необходими не пет или шест, а осем години и това нямало как да се случи по-рано от 2020-а. Не вярвам в растежа от днес за утре, подчерта президентът. „Знаем, че от днес за утре няма да стане, но и знаем, че и с всяко следващо правителство, което отрича усилията на предишното, променя приоритетите, също няма да стане", каза той.

„А моята мечта е голяма част от малките и средните предприятия да бъдат иновативни и експортно ориентирани"

- президентът Росен Плевнелиев

Устойчив растеж, базиран на реформи за конкурентноспособност, производителност, добра бизнес среда и добро позициониране, е това, в което президентът вярвал. По думите му твърдението, че богатите създават много работни места, е илюзия, тъй като над две трети от работните места у нас са в малките и средните предприятия.

Според изследване на НСИ обаче от създадените през 2004-а малки и средни предприятия, до 2009-а са оцелели едва седем процента.