/ NOVA
Контактната група ще започне своята работа след сформиране на редовното 48-мо Народно събрание, като ще заседава и ще дава пресконференции за постигнатите резултати единствено в сградата на парламента. Това заяви президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.), който по-рано бе посочен от лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов като модератор на бъдещите преговори за евентуално правителство.

Борисов обяви каква е следващата стъпка на ГЕРБ след изборите

"Ще предложим както беше през 90-те години - контактна група и преговарящи екипи, включително ще поканим хора с безспорна репутация по антиПутиновата тема - Плевнелиев, Соломон Паси и тн. и те да са модератори на политическите разговори между партиите", обясни на брифинг Борисов.

Президентът Плевнелиев благодари за оказаното доверие да се включа в контактна група за търсене на съгласие по принципи и приоритети, на които да стъпи едно бъдещо редовно правителство. "Предстои да се формализира нейния състав, като групата остава отворена за предложения от другите проевропейски и евроатлантически партии", допълни той.

Той подчерта, че няма да се посещават партийни централи и да се провеждат срещи на други места, а „само пред очите на българските граждани и медиите, защото ще се работи за доверие и прозрачност“.

Избори 2022: Резултати при 100% обработени протоколи

„Контактната група ще проведе срещи с всички проевопейски и демократични сили за търсене на съгласие по принципи и приоритети, на които да стъпи едно бъдещо правителство за преодоляване на кризите и стабилизиране на държавата. Целта е да се промени подходът, да се възстанови диалогът, да се работи за доверие, да се търси обединение около базисни принципи, национални приоритети и работещи решения“, допълни президентът Плевнелиев.