Плевнелиев: Хакерските атаки на изборите са нов „Костинброд
Плевнелиев: Хакерските атаки на изборите са нов „Костинброд / снимка: БГНЕС, архив
Плевнелиев: Хакерските атаки на изборите са нов „Костинброд"
82614
Плевнелиев: Хакерските атаки на изборите са нов „Костинброд"
  • Плевнелиев: Хакерските атаки на изборите са нов „Костинброд"

„Хакерските атаки срещу сайта на ЦИК са новият „Костинброд", заяви президентът Росен Плевнелиев и предупреди, че ако парламентът не се съобрази с волята на българите, подкрепили електронното гласуване, това ще е голяма политическа грешка.

Държавният глава каза, че е сезирал ДАНС и очаква отговори - както за хакерските атаки, така и за редица странни указания, давани от членове на ЦИК. Според президента, въпреки тези проблеми, референдумът е безспорен успех за демократичното развитие на България.

Президентът заяви, че е удовлетворен от резултатите от референдума:

„Близо 40% от българските граждани, имащи право на глас, упражниха своето право на глас на проведения референдум. Над 2,7 млн. българи гласуваха и не ги спря нито почти пълното информационно затъмнение, нито дори явното и демонстративно нежелание на част от политическите партии да чуят какво мисли народът".

Росен Плевнелиев определи хакерските атаки в изборния ден като нов „Костинброд" и заяви, че очаква отговор от службите - откъде са дошли атаките, кой ги е инициирал и кой е платил за тях, както и кой от Централната избирателна комисия е дал инструкции да не се дават бюлетини за референдума:

„Като държавен глава съм сезирал ДАНС и очаквам обяснение. За мен тези хакерски атаки не са случайни, за мен те са нов „Костинброд". Те целят да подхранят в деня на изборите съмненията на българските граждани - че електронното гласуване няма как да успее, някой да каже: „Вижте, като може да бъде атакуван един или друг сайт, как си представяме изобщо да има електронно гласуване".

Президентът апелира депутатите да се съобразят с резултата от референдума и с желанието на българите:

„Народът се произнесе, сега предстои и народните представители да вземат своето отговорно решение. Надявам се да подходят национално отговорно, като уважат гласа на 1,8 млн. българи, които пожелаха и дадоха път на електронното гласуване в България. Ако управляващите пренебрегнат резултатите от допитването в неделя, ще направят голяма политическа грешка".

Според Плевнелиев хаосът в зала "Арена Армеец" след изборите доказва необходимостта от въвеждане на електронно гласуване. Попитан дали ще поиска оставката на ЦИК, президентът се въздържа от квалификации. Той обаче заяви, че се налага промяна на Изборния кодекс и взимане на отговорно решение как ЦИК да работи.