Плевнелиев: Горд съм, че изминахме пътя от Големия шлем с руски проекти до смислени приоритети
Плевнелиев: Горд съм, че изминахме пътя от Големия шлем с руски проекти до смислени приоритети / DarikNews.bg, архив

"Да, президентът не е този, който управлява държавата, но президентът е този, който представлява държавата, той има силен глас и може да задава смислени приоритети".

Това каза президентът Росен Плевнелиев на конференция днес.

"Радвам се и се гордея, че в тези пет години изминахме пътя от "Големия шлем" с три руски проекта до няколко смислени приоритета за България - иновации, дуална система на образование, иновационни екосистеми, енергийна ефективност, либерализация и диверсификация", каза Плевнелиев.

Плевнелиев за мандата си: Обещах да водя народа в европейска посока, това и правих

Той допълни, че допреди пет години нито една от тези теми не е била в дневния ред на обществото.

Държавният глава изтъкна динамичното развитие на стартиращите компании в България и на сектора "информационни и комуникационни технологии", като посочи нуждата от качествен човешки капитал за компаниите.

Плевнелиев отбеляза, че днес в информационните и комуникационните технологии са създадени 17 500 работни места, секторът съставя 1,86 процента от БВП на страната. В аутсорсинг индустрията са създадени над 35 000 работни места, автомобилният клъстер, създаден преди 4 години, днес има над 20 фабрики и над 25 000 работни места. Позитивна е тенденцията и за стартиращите компании. София е един от 10-те града в света с най-благоприятни условия за стартиращи компании, според "Форбс". Създадени са повече от 190 стартиращи компании на млади хора в България, над 50 от тези фирми генерират собствени приходи и създадоха 600 работни места.

Росен Плевнелиев каза, че тази тенденция ще продължи, но има едно голямо условие, за което държавата е длъжник - тези компании имат нужда от качествен човешки капитал, от образовани млади хора. Държавата, за да подкрепи растежа на иновационната екосистема и предприемаческата култура в България, трябва да адресира именно това, каза президентът. Той отново посочи, че бъдещето на България се случва не на бойното поле, а в класните стаи.

Източник: БТА