Кирил Петков
Кирил Петков / /Getty Images
Предложението за Драгомир Заков е съгласувано с коалиционните партньори, заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти в парламента, предаде репортер на БГНЕС.
Петков посочи, че Драгомир Заков лети от Брюксел тази сутрин, той е отговорил на поканата на правителството късно снощи. По думите му министърът на отбраната е от квотата на "Продължаваме промяната" и те застават твърдо зад него.

"Българската сигурност е в рамките на международната сигурност. Няма по-подготвен човек от него. Той е посланик на България в НАТО. Радвам се, че той потвърди, имаше въпроси дали ще успее с неговото семейство. Той има деца, които ходят на училище", каза още Петков.

Обрат: Оттеглиха кандидатурата на Тагарев, предлагат нов военен министър

Премиерът отговори на въпрос защо е направена промяна в последния момент. "Причината е, че този човек се съгласи", каза Петков. По думите му не е имало никакъв отпор от други институции. "Аз уведомих снощи президента. Първо уведомих нашите коалиционни партньори. Не е никакъв отпор от никакви други институции. Това е наше решение. Много се радвам, че българското правителство е свободно да действа", заяви още Петков и увери, че решенията на правителството са най-правилни за държавата.

Кирил Петков обясни, че уважава предходната кандидатура на Тодор Тагарев. "Той ще подкрепя със съвети. Човекът е твърдо застанал зад нашите позиции. От тази гледна точка няма никакъв въпрос. Единственото, което беше много важно да се каже е, че в момента колективната сигурност на ЕС е в различна рамка, отколкото да погледнем чисто националната сигурност", каза още Петков.

Премиерът коментира и дали е имало натиск върху Стефан Янев и подчерта, че от тук нататък никой министър не може да си прави сам политика през Facebook.

"Няма как да се случва, че някой министър да казва "стабилността на правителството зависи от мен". Нашето правителство не може да бъде залог на когото и да било. Ние сме свободни да действаме и вярваме в правилната политика", каза още министър-председателят.