На негово място се предлага Драгомир Заков, дипломат от Брюксел
Министър-председателят оттегли предложението Тодор Тагарев да бъде избран от парламента за министър на отбраната. Да заеме мястото на Стефан Янев се предлага Драгомир Заков, дипломат от Брюксел.

Проектопредложението е публикувано на сайта на Народното събрание, минути преди извънредното заседание на парламента, предаде БГНЕС.

Петков предлага Тодор Тагарев за нов министър на отбраната

Във вчерашния ден, на извънредно заседание на Министерския съвет, премиерът Кирил Петков поиска оставката на Стефан Янев от поста военен министър Стефан Янев. Причината за това беше, че Янев е водел външна политика, различна от тази правителството, през Facebook. "Никой министър няма право на собствена външна политика, особено във Facebook. Никой министър не може да каже, че неговото оставане е функция на стабилността на правителството. Това правителство няма да гони стабилност, а правилни действия и принципни позиции. Мой министър не може да ползва думичката "операция", вместо думичката "война". Операция не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи от едната и друга страна вече са убити. Войници, които са на възраст по-малка от възрастта на моя дъщеря", обясни Петков.

Петков ще поиска оставката на Стефан Янев

Минути след започването на извънредното заседание на Народното събрание, на което да се гласува оставката на Янев от народните представители, депутатите излязоха в 30-минутна почивка за консултации по искане на парламентарната група на "Продължаваме промяната".

БСП се раздели по въпроса с оставката.

Атанас Зафиров от БСП заяви от парламентарната трибуна, че подкрепят политиките, заложени в коалиционното споразумение, да изпълнява своите ангажименти, в такива кризисни ситуации министър на отбраната и правителството да говорят на един език, а не на различни. И увериха, че ще подкрепят гласуването на оставката на Стефан Янев.

Съпартиецът му Крум Зарков обаче по-късно взе думата и изрази критики към премиера за исканата оставка на Стефан Янев в такава ситуация. "Цели политически сили живеят спрямо русофилството и русофобството на своите избиратели. Русофилите не признават, че е война, а военна операция, въпреки очевидния факт, че е война. Нужно е единение по темата", посочи той.