/ Георги Димитров
МС поиска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев. На 1 март се свиква извънредно заседание на Народното събрание, за да бъде гласувана оставката му. Това каза министър-председателят Кирил Петков след извънредно заседание на Министерския съвет.

Петков ще поиска оставката на Стефан Янев

За нов министър на отбраната от "Продължаваме промяната" предлагат проф. Тодор Тагарев. Всеки един от коалиционните партньори има право да предложи кандидати за поста, обясни Петков.

Кой е проф. Тодор Тагарев - предложението на Петков за военен министър

"Зеленият коридор успя да се осъществи. Извън кварталите на Киев вече са 190 българи и се надяваме да успеят да стигнат до границата здрави и живи", каза още премиерът по отношение на евакуацията на нашите сънародници от украинската столица.

Той бе попитан и какви са личните му възгледи за националния интерес на България. "Националният интерес е един и това е, когато виждаме несправедливост, неправда - в случая имаме два славянски народа и единия атакува без причина. Ние не можем просто да наведем глава, идеята, че България трябва да е по-ниска от тревата и приказката "наведена глава, сабя не сече" - това не е национален интерес. В национален интерес е България да има ясна позиция, когато сме сигурни, че една страна, независимо дали е велика сила или не, прави нещо неправилно, тя трябва да може да отговори с ясен глас. Безпрецедентно е и нашето общо решение на ниво ЕС, че само заедно, в един глас, може да имаме чуваемост от Руската федерация. Аз съм много щастлив, че българската позиция не утихна, не се снижи, не беше мълчаливия партньор, а заявихме с ясна позиция това, което в момента е абсолютна неправда", обясни Петков.

В момента войници на по 18 години се стрелят в студа и не знаят защо. Защото един диктатор в Москва е взел едни грешни решения. Тук изобщо не става въпрос за руския народ, аз имам много приятели в Русия, които в момента се чудят какво се случва. Тук става въпрос за един диктатор, който взе ужасяващи решения. Вече няколко хиляди са умрели от двете страни. Много хора се крият по мазетата. Българското малцинство в Украйна в момента е застрашено, продължи българският министър-председател.

За никакви български самолети не сме поели ангажимент. В момента имаме малък брой самолети. На нас в момента ни липсват самолети и не може да даваме. Абсолютни глупости са, че сме щели да пращаме войски в Украйна, подчерта Петков.

До този момент оръжия в Украйна не сме изпращали, каза още той. В момента няколко камиона, пълни с дрехи, обувки и палатки са натоварени за изпращане в Украйна. На ниво военна подкрепа, ще бъде изпратено от НАТО и ЕС, а не директно от България.