/ БГНЕС
Днес ние внасяме проект на решение, в което искаме да използваме възможността след 5 декември, когато реално дерогацията влиза в сила, цените на горивата в българския пазар да станат по-евтини. Това съобщи на брифинг в парламента лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

До 5 декември дерогацията все още не е влязла в сила, това означава, че всички страни могат да вкарват руски петрол, но след 5 декември ние ставаме една от четирите страни в целия Европейски съюз, които имат възможността да вкарват по-евтиния руски петрол да се преработва в България и продуктите от тази преработка да остават само в българския пазар, което реално ще даде и по-ниските цени“, обясни Петков.

„Продължаваме промяната“ с идеи за намаляване на цените на горивата

По думите му е важно до 5 декември правителството да изготви ясен механизъм, за да може тази възможност, която беше договорена в Брюксел, да се отрази на крайните клиенти и едновременно с това добавената стойност, която се случва с преработката на руския петрол, да остане в България и да бъде обложена с допълнителния данък за свръхпечалби, така че тези средства също да останат в България.
БГНЕС