/ /Getty Images
По думите му България вече не е мека страна, която само балансира с действията си
Сърцето ми казва, че не можем да оставим Украйна сама, но България трудно може да се присъедини към съюзниците си и да достави оръжие на Киев“. Това заяви в интервю за „Политико“ премиерът Кирил Петков, предаде БГНЕС.

България вече не е мека страна, която само балансира с действията си“, каза Петков във връзка с войната на Владимир Путин срещу Украйна. „Искаме всички да виждат България като силен член на НАТО и ЕС, който не е непредсказуем, говорещ в един глас“, добави той.

Петков също отхвърли идеята за „сфери на влияние“, при които по-големите държави като Русия могат да налагат де факто буферни зони извън своите граници.

„Много не ми харесва идеята някой да вземе картата на Европа и да рисува с химикал, да каже, че това може да се случи до там“, заяви премиерът.

Символично Петков каза, че Украйна „ще получи моя глас днес“, за да стане страна кандидатка за членство в ЕС

Но докато България „подкрепя изцяло” всички санкции срещу Русия досега, Петков сигнализира, че все пак трябва да вземе предвид политическата чувствителност у дома.

Той призна, че за България ще бъде трудно да се присъедини към съюзниците при изпращането на оръжия за Украйна.

Петков също така не одобрява идеята за забранена за полети зона над Украйна и не може да се ангажира да санкционира руския петрол поради енергийната зависимост на България от Москва.



 
БГНЕС