"Идеята за еднолично решение беше поредният опит за политически маневри", смята премиерът в оставка
Премиерът в оставка Кирил Петков и ръководителите на Държавна агенция национална сигурност (ДАНС), Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) и "Военно разузнаване" бяха изслушвани от депутатите в парламента на закрито заседание. Поводът бе експулсирането от България на 70 руски дипломати и служители.

На влизане Петков направи коментар пред медиите за решението за изгонването на дипломатите: "Това, което сега ще разкажа на всички народни представители на закрито заседание, е абсолютна хронология. Решението, което се случи вчера, не е мое", заяви Петков и обясни:

"Има три доклада на Държавна агенция национална сигурност (ДАНС), на база на които се взеха тези решения, има и междуведомствен доклад от Министрество на външните работи (МВнР) и има решение на Съвета по сигурност, на който присъстваха министърът на вътрешните работи, министърът на отбраната, външният министър, зам.-министърът на финансите, министърът на електронното управление, началникът на отбраната, главният секретар на Министерство на вътрешнте работи (МВР), председателят на ДАНС, председателят на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР,) директорът на служба "Военно разузнаване", началникът на Национална служба за охрана (НСО) и представител на президентската институция от 9 юни 2022 г. Това са всички институции в България, които отговарят за сигурността плюс фактът, че МВнР отгаварят също за това. Просто беше досега неразбиране как се е случило това", посочи още той. 

Министър-председателят в оставка обясни, че докладите датират от май и юни. Имало и отделни информации още през март. 



По време на изслушването бяха чути всички служби, заяви министър-председателят в оставка пред медиите след закритото заседание. 

"Първо, стана ясно, че това е един много дълъг процес, който е започнал още през март. Имаме първите записки и доклади тогава. После април, май, юни. Имахме и Съвет по сигурността с всички служби, сред които ДАНС, ДАР, Военно разузнаване. В Съвета по сигурността има и доста от министрите, така че това е дълъг процес и доста служби са били включени в това. Също така в момента ние не сме в нормална ситуация. Войната в Украйна предизвика нова ситуация в целия Европейски съюз, особено откакто Русия обяви България за вражеска държава", посочи той. 

"Всички се фокусираха върху 70 души, които си тръгват, но реално Руското посолство продължава да има над 40 служители, които са голяма бройка в сравнение с европейските държави", допълни Кирил Петков. 

Той още веднъж потвърди, че решението му е взето на базата на докладите от службите, Външно министерство и Съвета по сигурност.

"Има един много дълъг процес, който се е случвал и който завърши с това Министерство на външните работи да направи експулсирането вчерашния ден. Идеята за еднолично решение беше поредният опит за политически маневри", каза Петков. 



Вчера самият Петков съобщи в кулоарите на парламента, че България ще изгони 70 руски дипломати. Това предизвика вълна от реакции и обвинения, както от опозицията, така и от доскорошните партньори на ПП в управляващата коалиция.

От "Демократична България" заявиха, че подкрепят решението, но от БСП решиха - замразяват всякакви преговори с „Продължаваме Промяната” за съставяне на кабинет. Причината - според Левицата решението е взето еднолично от премиера в оставка Кирил Петков. Заради това те поставиха новата червена линия - за да седнат на масата за преговори, очакват ПП да предложи ново име за министър-председател.

По-късно БСП предложиха и изслушване на премиера в НС, а депутатите го гласуваха единодушно. То започна точно в 18:30 ч. и ще е при закрити врата. По искане на ГЕРБ-СДС беше решено в изслушването да участват и ръководителите на Държавна агенция "Разузнаване" и на "Военно разузнаване".