Пет жени заминаха на мисия в Афганистан с 22-ия български контингент
Пет жени заминаха на мисия в Афганистан с 22-ия български контингент / снимка: DarikNews.bg, Пловдив
Пет жени заминаха на мисия в Афганистан с 22-ия български контингент
48740
Пет жени заминаха на мисия в Афганистан с 22-ия български контингент
  • Пет жени заминаха на мисия в Афганистан с 22-ия български контингент

С тържествена церемония 22-ия контингент от българската армия, който ще участва в поддържането на сигурността в Афганистан, беше изпратен на пл. „Централен” пред Военния клуб в Пловдив. Митрополит Николай отслужи водосвет за здраве на българските офицери и сержанти, които заминават за Кабул. Владиката пожела Бог да дари на всеки войник по един ангел хранител, за да е благословено богослужението им. 

Основната задача на 22-и контингент е охрана на външната граница на летище Кабул, заяви началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов. До края на тази година ще бъде изпратен още един контингент. До 2014 г. ще приключи българското участие във военните операции в Афганистан съгласно Стратегията за изтегляне на войските ни от азиатската държава.

Зам.-министърът на отбраната Августина Цветкова отбеляза в речта си, че поне половината от военнослужещите заминават на мисия за втори, трети или четвърти път. Тя ги призова да помагат на „дебютантите”. Цветкова благодари за усилията на тези, които се включват за първи път, както и на семействата им за оказаната подкрепа.

От общо 212-те военни в контингента има пет жени. Една от тях е Даниела Разпопова. На площада бяха дошли да я изпратят дъщеря й Йоана Разпопова и майка й Иванка Тумбева. Малката Йоана сподели, че се страхува, че майка й може да не се върне, но повече вярва, че ще бъдат отново заедно. Майката Иванка каза, че въпреки всичко си заслужава дъщеря й да отиде на мисия. Силно вярвам в Господ и я чакам да се върне жива и здрава, допълни тя.

Командир на ротата е майор Божидар Бойков от военно формирование 32 990 - Пловдив. Национален командир е полковник Кирил Георгиев. На днешната церемония по изпращането присъстваха и областният управител Здравко Димитров, народният представител Костадин Язов, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев и др.

Новини от Пловдив