Парламентът прие оставката на Станимир Михайлов като управител на Националната здравноосигурителна каса. Това се случи пет месеца след нейното подаване и часове след като бе оттеглена.

Решението бе взето с 116 гласа  "за", 56 "против" и без "въздържали се". От "Има такъв народ" не участваха в гласуването.

Предложението за включването в дневния ред на оставката дойде от ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” в началото на пленарното заседание.

Ръководството на НЗОК подаде оставка

Случилото се днес е поругаване на свободната воля на управителя на НЗОК, заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. “В моята ръка имам внесеното му искане за оттегляне на оставката му. Станимир Михайлов е в сградата на Народното събрание. Не му дадохте думата да дойде и да каже каква е неговата воля. Това започва да "замирисва” на диктатура”, добави Петков.

Росен Желязков представи проекта на решение на Народното събрание за гласуване оставката на управителя на НЗОК- Станимир Михайлов. В решението се посочва, че оставката е подадена на 1 декември 2023 г. поради лични причини.

Въпреки това до момента оставката не беше придвижена повече от пет месеца. Станимир Михайлов бе номиниран за шеф на НЗОК от ПП-ДБ.

По време на дебатите Васил Пандов от ПП-ДБ излезе на трибуната и обяви, че Михайлов е оттеглил оставката си.

"В деловодството е заведено оттегляне на оставката от господин Станимир Михайлов в 10 часа и 12 минути. Предлагам точката поради липсата на предмет да бъде оттеглена", заяви Пандов. От ГЕРБ-СДС заподозряха, че това е станало под натиск. "Още днес ще подадем сигнал това да бъде разследвано", заяви от парламентарната трибуна депутатът Костадин Ангелов.

Управителят на Националната здравноосигурителна каса и подуправителят проф. Момчил Мавров депозираха изненадващо писма с оставките си в деловодството на Народното събрание през декември. Това се случи само ден след избора на Мавров.

След близо три часа дебати: Избраха проф. Момчил Мавров за подуправител на НЗОК

Оставките бяха подадени след среща между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и министъра на финансите и съпредседател на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Асен Василев. На разговорите е присъствал и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня