Проф. Момчил Мавров бе избран за подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Той е номинация на ПГ на ГЕРБ-СДС.

„За“ гласуваха 103 народни представители, „против“ бяха 83, нямаше "въздържал се".

"Доволен съм от оказаното ми доверие да бъда подуправител на НЗОК", коментира пред журналисти в парламента Момчил Мавров. "Доволен съм от оказаното ми доверие, но на въпроса дали съм доволен, че съм избран по този начин, бих казал, че съм със смесени чувства, каза Мавров. Относно доклада на ДАНС, в който имало данни за евентуални нарушения на Мавров, той коментира, че за първи път е чул за това наскоро от статия във вестник и сега за втори път в пленарна зала. Никога не съм чувал преди това за това, нито съм бил викан за справки, становища, обяснения", заяви той.

На въпрос как ще работи с избрания за управител на НЗОК, който е избран като номинация на "Продължаваме промяната - Демократична България", Мавров каза, че искрено се надява да работят в ефективен екип заедно с останалите институции и останалите членове на ръководството на НЗОК. Аз ще бъда подуправител на НЗОК, чиято основна функция е да подпомага управителя и да съгласува определени решения, включително с Надзорния съвет на НЗОК, добави Мавров. 

Мандатът на подуправителя е до 30 ноември 2028 г.

Петков: Доклад на ДАНС сочи, че кандидатът за шеф на НЗОК Момчил Мавров е лобирал за частни болници


При представянето на единствената кандидатура председателят на здравната комисия Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС) посочи, че проф. Мавров има повече от 10 години професионален опит в системата на здравеопазването и в областта на управлението на здравеопазването, в управлението на НЗОК като председател на Надзорния ѝ съвет, в управлението на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, Пловдив, като заместник-директор по административните и икономически въпроси.

Номинацията предизвика дебат в пленарната зала, който продължи близо три часа.
Нелли Желева/БТА