/ Елена Бейкова, Дарик радио
Пенсионери излязоха на протест пред Министерския съвет
99296
Пенсионери излязоха на протест пред Министерския съвет
Пенсионерите излязоха на марш срещу бедността и мизерията
  • Пенсионери излязоха на протест пред Министерския съвет
  • Пенсионерите излязоха на марш срещу бедността и мизерията
Стотици пенсионери излязоха на протест пред Министерския съвет, за да поискат осъвременяване на пенсиите, отпадане на тавана за всички пенсии и увеличаване на минималната пенсия на 308 лева, което е 55 процента от минималната заплата.
 
Възрастните хора се включиха в марш срещу бедността, мизерията и лишенията, който завърши пред сградата на парламента. По данни на пенсионерските организации над 400 хиляди от пенсионерите у нас живеят с минималната пенсия, а около 1.2 млн. души са възрастните хора с доход под линията на бедност. 

Все повече пенсионери искат осъвременяване на пенсиите и отпадане на тавана

"Побратиме с прегърбена снага, участник във Световната война,/затуй ли те куршумът пощади - да креташ с дрипи, гладен без мечти?" - така започва стихотворението "Пенсионерски марш", написано от един от участниците в днешния протест на пенсионерите. А в него се включиха възрастни хора от различни градове, голяма част от които получават минималната пенсия от 207 лева, въпреки че имат стаж между 30 и 40 години. Такава е историята на Елена Минева, която е работила 33 години в Института по хидравлика в Казанлък. Жената не може да се примири, че старите пенсии се увеличават малко по малко, а трябва да се осъвременят. "Защо не направят уравняване на пенсиите? Сега мои колеги се пенсионират с по 800 лева пенсия, а аз съм с 200 лева. Еднакво сме работили", казва Минева.

Елена Бейкова, Дарик радио

Организаторите на протеста поискаха осъвременяване на всички пенсии спрямо средния осигурителен доход за тази година и спрямо инфлацията за предходните две години, което по техни изчисления би струвало около 1.7 милиарда лева.

Пенсионерите в България - онеправдани и забравени от всички

"Ние сме хора с изпълнен родителски, граждански, обществен и държавен дълг, но забравени от всички управлаващи в тези 28 години", каза Димитър Кисимов от "Социална солидарност". Той обяви, че протестите няма да спрат.

Елена Бейкова, Дарик радио