/ Thinkstock/Getty Images
В Международния ден на възрастните хора - 1 октомври, пенсионери заявиха, че възрастният човек в България е най-онеправданият, живее ден за ден и е забравен от всички. Те отбелязаха своя празник в зала "Люмиер " на Националния дворец на културата.

Главният секретар на Българската асоциация на пенсионерите Димитър Кисимов посочи, че вече 28 години пенсионерите очакват нещо твърде елементарно - осъвременяване на размера на всички пенсии с актуален среден осигурителен доход.

Пенсионерите искат още Закон за възрастните хора. "Никога нямаше да се окажем на това дередже, на което сме в момента, ако имаше такъв закон", допълни Кисимов. Възрастните хора искат Обединени патриоти да си спазят предизборното обещание за минимална пенсия 300 лева. "Направиха някаква договорка с другите, за да управляват заедно и оставиха минималната пенсия 207 лева", коментира Кисимов. Според него тези пенсионери, които са направили по време на социализма основния си осигурителен стаж, заслужават повишение на пенсиите автоматически с минимум 50%, за да влязат в пазарната икономика.
 

ThinkStock/Getty Images


По думите му падането на тавана на всички пенсии е редно, но понеже касае 36 000-40 000 човека, може да изчака, като първо се осъвременят всички пенсии и се увеличи минималната за осигурителен стаж и възраст.

Пенсионерите ще направят протест в цялата страна, ако исканията им не бъдат изпълнени. Зам.-министър Султанка Петрова честити празника на възрастните хора и припомни, че 1 октомври е обявен за Международен ден на възрастните хора от ООН през 1990 г. "Ние имаме желание да направим така, че възрастните хора да живеят спокойно и достойно в България", допълни Петрова.

По думите й цялото общество трябва да осъзнае, че възрастните хора не са бреме, а потенциал, който трябва да се използва, заради опита, заради желанието им да предават този опит на по-младите. Петрова припомни, че за година и половина правителството успя на два пъти да повиши минималната пенсия и изрази надежда отправените обещания към възрастните хора за по-висока минимална пенсия да се реализират, за да се осигурят достойни старини на хората.
 

ThinkStock/Getty Images


От коментарите й пред журналисти стана ясно, че в момента министерството прави анализ как точно да се подпомогнат допълнително пенсионерите с минимални пенсии с различни социални услуги, подобни на вече съществуващата в Сандански - в определен ден и час медицински екип посещава домовете. "Освен помощи за отопление, хранителни пакети, топъл обяд, имаме и други предложения, които се надявам да станат реалност", каза Петрова.

Според нея обаче е крайно време и местната власт да стане по-активна, защото не може да се чака единствено и само държавата да подпомага хората.
 

ThinkStock/Getty Images


Омбудсманът Мая Манолова каза, че отпадането на тавана на пенсиите само за новите пенсионери е откровена дискриминация, но драстична дискриминация е и неравенството на пенсиите до 2000 г. и след 2000 г. "Честното отношение е да кажем, че това трябва да бъде поправено и е необходимо преизчисляване на всички пенсии", каза Манолова.

Тя каза, че през следващата седмица ще има дискусия в институцията на омбудсмана по отношение на тавана на пенсиите и на минималните размери на пенсиите. Манолова припомни становището си, че през следващите години стремежът на властта трябва да е минималните пенсии да стигнат линията на бедността.