Колкото сме по-свързани, толкова по-гъвкави ще бъдем, колкото и трудни да са енергийните предизвикателства. Това заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски на церемонията по официалното въвеждане в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България, която се провежда в Националния дворец на културата.

"Днес сме заедно в един момент на много кризи, които взаимно се подсилват. Светът тъкмо започна да се възстановява от пандемията и руската агресия в Украйна провокира нова енергийна криза със социално-икономически отзвук. Новият интерконектор е дошъл в много важен момент и за региона, и за континента. Ние трябва да посрещнем една трудна зима, висока инфлация, растяща безработица. Това е нова възможност за диверсифициране на доставките на газ не само за Балканите, но и за цяла Югоизточна Европа", смята той. 

Пендаровски поздрави Азербайджан за конструктивната им роля в целия процес, както и България и Гърция, които, разширявайки енергийната си инфраструктура, помагат за свързването на целия регион. 

"За да бъдем устойчиви, за да може нашите домакинства и бизнеси да се възползват от тази възможност, Северна Македония е готова да предприеме всички необходими стъпки в тази посока. За да се постави всичко това в по-широка перспектива, заедно с регионалното сътрудничество, ние имаме нужда от по-широка европейска солидарност. Паневропейската солидарност в действия може да облекчи евроскептицизма, който напоследък е опасност. Очакваме по-малко говорене и повече дейности. При сегашните обстоятелства най-лесният начин да облекчим икономиките си е Европейският съюз да засили механизмите за нашата евроинтеграция с необходимите инструменти“, посочи Пендаровски. 

Официално: Откриха интерконектора с Гърция (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Ако нашето бъдеще е в европейската общност, както ние много често твърдим, сега е моментът да не се съсредоточаваме върху тесните национални интереси, а да гледаме какви съвместни усилия може да положим, за да се справим с трудната ситуация", допълни още президентът на Република Северна Македония. 

В събитието, чийто домакин е президентът Румен Радев, участват председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателят на Румъния Николае Чука.

Междусистемната газова връзка Гърция-България, известна също така като интерконектор Ай Джи Би (Gas Interconnector Greece–Bulgaria - IGB), има за цел да свърже газопреносните системи на България и Гърция и да осигурява диверсификация на източниците и маршрутите на газовите доставки за България и за Югоизточна Европа. Като част от развитието на Южния газов коридор България и други страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен газ.