Патриотите решават за номинацията на Кунева за просветен министър след разговор
Патриотите решават за номинацията на Кунева за просветен министър след разговор / БГНЕС, архив

Патриотичният фронт ще реши дали ще подкрепи Меглена Кунева за образователен министър, след като депутатите от фронта обсъдят с нея промените в сектора. Това каза Валери Симеонов, съпредседател на ПГ на Патриотичния фронт. Той подчерта, че народните представители от групата държат на дискусия за промените в учебното съдържание, но имат и още две основни изисквания.

„Oсвен по учебните програми, ние ще поставим въпроса на Меглена Кунева какви промени мисли да прави по посока на патриотичното възпитание, на общото, заложено в програмата за стабилно управление изискване за възпитаването на децата в дух на родолюбие. До момента не виждаме някаква промяна в тази посока“, заяви той.

Официално: Кунева е номинацията на РБ за министър на образованието

„Искаме също нейната позиция по отношение на кадровите назначения и уволнения евентуално на точно този втори ешелон, който подготвя учебните програми вече десетилетия. Това са тримата заместник-министри на първо място. Ще искаме да чуем нейното мнение по отношение на тези лица, които бяха реалните, истинските причинители на скандала, на който бяхме свидетели“, обясни Симеонов.

Валери Симеонов бе категоричен пред "Фокус", че за момента не може да се каже дали Меглена Кунева ще се справи като образователен министър.

Дори от ПФ да я подкрепят, тази подкрепа може да бъде оттеглена впоследствие, ако изискванията на фронта не бъдат изпълнени в посочените от депутатите срокове, поясни той.

Днес Гражданският съвет към Реформаторския блок ще заседава, за да обсъди предложението Меглена Кунева да стане образователен министър.

Все още не е ясно дали кандидатурата й ще бъде официално издигната от парламентарната група на РБ, тъй като освен ДСБ, които не участваха в обсъжданията, представителите от гражданската квота в Блока също са отказали да се включат в гласуването на Изпълнителния съвет на РБ в петък вечер.